- Det gør dybt indtryk, og det ligger os stærkt på sinde, at børn og unge får den bedste udredning. Sådan lyder det fra Charlotte Fischer, formand for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg.
Udmeldingen kommer, efter at 50 læger i et åbent brev i Information afslører, hvordan travlhed tvinger dem til at give diagnoser til børn, de aldrig har mødt. En problematik, som, ifølge lægerne, opstår på grund af kravet om hurtig diagnosticering.
Af denne grund mener Charlotte Fischer, at Folketinget bør revurdere kravet om en måneds udredningsgaranti, som ellers blev indført på baggrund af lange ventetider tilbage i 2015.
- Vi skal ikke tilbage til, at der går meget langt tid
- Det handler om lige at give den ekstra elastik, så vores læger kan gøre det ordentligt, lyder Charlotte Fichers appel til Folketinget.
Regioner kæmper for psykiatrien
Adspurgt om ikke regionerne burde have tilført flere penge til børne- og ungepsykiatrien for at kunne lykkes med udredningsgarantien, svarer Charlotte Fischer:
- Vi kæmper - alle fem regioner - og gør alt, hvad vi kan for at prioritere psykiatrien i de her år.
- Men det er altså et fælles problem i det her land at håndtere, hvordan vi løser, at så mange børn og unge får en psykisk sygdom, lyder det fra Charlotte Fischer.
Psykiatrien i fakta:
- •
I 2015 trådte den nye udredningsgaranti i kraft, der giver psykisk syge krav på at få stillet en diagnose inden en måned.
- •
Antallet af patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er vokset med 44 pct. på fem år, fra 21.047 i 2010 til 30.383 i 2015.
- •
Ved satspuljeaftalerne 2014-2017 og 2015-2018 afsatte Folketinget henholdsvis 410 mio. kr. og 2,2 mia. kr. til et samlet løft af psykiatrien. Kilde Information og Danske Regioner.