Fejring af genforeningen og dronningens rundtur i Sønderjylland er aflyst

Kongefamilien skulle sammen med tusindvis af mennesker markere fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark til sommer.

Dronning Margrethe og den øvrige kongefamilie kommer ikke til at markere genforeningen i år som ellers planlagt. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Sommerens helt store begivenhed i Sønderjylland, som titusindvis af mennesker fra hele landet skulle have deltaget i, bliver nu aflyst.

Markeringen og fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med resten af Danmark skulle have kulmineret i kæmpe folkefester, karetture med kongefamilien og en historisk tale fra dronningen på Dybbøl Banke.

Alt det bliver nu aflyst.

Det står klart, efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemødet i aftes fortalte, at store forsamlinger vil være forbudt til og med august på grund af frygten for coronavirus.

Formanden for Det Sønderjyske Præsidium og borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V), ærgrer sig over aflysningen.

- Vi er kede af, at vi må aflyse. Konkret betyder det, at alt, hvad der er planlagt til og med august af fysiske sammenkomster, bliver aflyst, siger han til DR.

Karettur

I flere år har de syd- og sønderjyske kommuner, Region Syddanmark, frivillige og kulturorganisationer forberedt sig på fejringen af genforeningen.

Det hele skulle i år kulminere med en stor kongelig rundtur i Sønderjylland i dagene fra den 9. til den 12. juli.

Den 10. juli er det nemlig 100 år siden, at kong Christian 10. fejrede genforeningen ved at krydse den gamle grænse ved Christiansfeld og ride ind i Sønderjylland på en hvid hest.

Den begivenhed ville dronningen og kronprinsparret i juli i år markere ved at køre i karet på den historiske strækning.

Og ligesom Christian 10. dengang tog på rundtur i området, ville de kongelige også tage på en fire dage lang rundtur i området.

Dronning Margrethe tyvstartede markeringen af 100-året for genforeningen af Sønderjylland og Danmark ved at besøge sydslesvigerne og det danske mindretal i Tyskland i september 2019. På billedet bliver dronning Margrethe ledsaget af Flensborgs overborgmester Simone Lange til rådhuset i Flensborg, hvor børn og voksne stod med både danske og tyske flag. (Foto: © Fabian Bimmer, Scanpix)

Ny dato

Genforeningssekretariatet og kongehuset oplyser, at alle aktiviteter fra den kongelige familie i forbindelse med genforeningen aflyses.

I en pressemeddelelse udtaler kommunikationschef i Kongehuset Lene Balleby:

- Alle aktiviteter for dronningen og den kongelige familie i forbindelse med markeringen af 100-året for genforeningen af Danmark og Sønderjylland i juli måned aflyses.

- Det aflyste besøg vil blive gennemført med genforeningsdagen den 15. juni 2021 som omdrejningspunkt.

Arrangementer udsættes

Ifølge Det Sønderjyske Præsidium forlænger man nu markeringen af 100-året for genforeningen ind i november i år, og samtidigt udvides den med et program i sommeren 2021.

I en pressemeddelelse oplyser præsidiet, at et kompakt program på omkring seks uger i maj og juni 2021 skal bygge op mod det afsluttende højdepunkt, som bliver den kongelige rundtur i Sønderjylland til næste år.

- Både de enkelte kommuner og flere store fonde har satset stort på at synliggøre områdets særlige kulturelle arv, og H.M. Dronningen har vist stor interesse for dette helt særlige besøg i sporene på sin farfar, lyder det fra formanden for præsidiet, Thomas Andresen.

Thomas Andresen kommer ikke til at markere genforeningen sammen med dronning Margrethe og tusindvis af mennesker til sommer. Her er det et billede fra et af dronningens tidligere besøg. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015) (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Hjerteblod

Sekretariatet for Genforeningen 2020 har igennem de seneste uger været i dialog med mange aktører i hele landet, som var klar til skyde fejringen i gang.

- Foreninger, museer og kulturinstitutioner står med arrangementer, som er færdigplanlagte, som man har lagt megen faglighed og hjerteblod i, og som man havde set meget frem til at fyre af, fortæller sekretariatsleder Simon Faber og tilføjer

- Jeg hører et stort ønske om at kunne indfri oplevelserne på et senere tidspunkt.

Artiklen er opdateret med citater fra kongehuset samt pressemeddelelsen fra Det Sønderjyske Præsidium.