De yngste elever spytter, slår og sparker de ansatte på Præstegårdsskolen i Esbjerg, og lærerne bliver næsten dagligt udsat for vold og krænkende udtalelser som "fuck din mor" og "skrid din luder".
Sidste skoleår blev der indberettet 75 tilfælde af vold. Det har fået Arbejdstilsynet til at give skolen et påbud om at forebygge vold og trusler, som de skal leve op til inden den 1. marts 2019.
Det fremgår af en aktindsigt, som DR Syd har fået i sagen.
Det er især eleverne fra indskolingen - det vil sige fra 0. til 2. klasse - der reagerer meget voldsomt, siger Præstegårdsskolens leder Steffen Lawaetz.
- Det påvirker os alle sammen. Man skal ikke udsættes for grænseoverskridende adfærd, når man går på arbejde. Det er en ulykkelig situation, som vi selvfølgelig skal gøre noget ved, siger han.
Problemet er landsdækkende
Ifølge Danmarks Lærerforening er vold, trusler og krænkelser et problem flere steder i landet.
Thomas Andreasen er lærer og formand for arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening, og her hører han jævnligt om lignende episoder fra kollegaer.
- Det er en stigende problemstilling i skolen. Der er en adfærd med slag og spark mod lærere og verbale udfald, der er decideret truende, siger han.
Hos foreningen Skole og Forældre genkender formand Mette With Hagensen også det voldelige billede fra skoler flere steder i landet.
- Vi ved, at det findes, og det er et opmærksomhedspunkt. Man skal ikke gå på arbejde og være bange for at blive slået, og man skal ikke som barn sættes i en situation, hvor den eneste mulige reaktion er at slå på andre, siger hun.
Kommunen skal tage ansvar
Ifølge Arbejdstilsynet går der mange udsatte elever på Præstegårdsskolen, som kræver en del ressourcer.
Derfor er det ifølge Mette With Hagensen kommunen, som bør sikre, at der bliver afsat de rette ressourcer til skolen.
- Alle pile peger på, at kommunen har ansvaret. Kommunen sender bevillinger og sætter rammerne for den enkelte skole. Det peger direkte på et ansvar hos forvaltningen og kommunalbestyrelsen, siger hun.
Og kommunen har en del af ansvaret, erkender Diana Mose Olsen (SF), der er formand for børn- og familieudvalget i Esbjerg Kommune.
- I sidste ende er det altid det siddende byråd, der har ansvaret, men det er jo klart, at vi først skal have viden om, hvad der foregår, før vi kan håndtere det, siger hun.
Skolen vil forebygge
Esbjerg Kommune har ansat en ledelse, der skal hjælpe skolen med at løse problemerne, siger Diana Mose Olsen.
- Nu hvor skolen har fået et påbud, må vi jo sige, at vi ikke har gjort det godt nok. Jeg vil gerne se på, hvad vi indtil nu har gjort for at forebygge, men også hvordan vi kan stoppe det, siger hun.
Kommunen og skolens ledelse skal sammen forsøge at få styr på skolens udfordringer. Det fortæller skoleleder Steffan Lawaetz, der allerede har igangsat flere tiltag for at forebygge elevernes voldelige adfærd.
- Alle ansatte skal være skarpe på, hvad der sker, når vi har en konflikt. Herunder også hvordan vi lærer af konflikterne, så vi bliver dygtigere til at håndtere lignende situationer, siger han.