Billeder med breezers, bajere og beerpong på de sociale medier er en måde, uddannelsesinstitutioner kan profilere sig på. Nogle skoler deler gerne billeder med ølflasker og opfordring til druk på deres officielle Facebook- og Instagramprofiler, mens andre skoler bevidst fravælger denne strategi.
På VUC Syds officielle Instagramprofil indeholder fem ud af de sidste 12 billeder alkohol. Også Haderslev Katedralskole og flere andre uddannelsesinstitutioner vælger at lægge billeder med druk og alkohol på de sociale medier.
Sender forkert signal
Men skolerne sender et forkert signal til de unge, når de tillader druk- og alkoholbilleder på deres officielle profiler på de sociale medier, mener Peter Dalum, der er projektchef ved kampagnen ’Fuld af liv’, som Trygfonden og Kræftens Bekæmpelses står bag.
- Jeg synes, at skolerne bør profilere sig på andet end alkohol og fester. Det er vigtigt, at man sender et signal til eleverne om, at de godt kan være sammen med andre, uden at det centrale i samværet er alkohol, siger han.
På VUC Syd er en del af forklaringen, at skolen netop har startet fredagscaféer op, fortæller direktør ved VUC Syd Asbjørn Nielsen, der ikke ser noget problem med at dele billeder med alkohol.
- Jeg synes, det er positivt, at vi viser en studieaktivitet udover studielivet. Vores kursister er forskellige steder i livet, så det er en udfordring at samle dem. Jeg ser ikke billederne som et udtryk for alkohol, men derimod et udtryk for et sundt studiemiljø, hvor man vil det sociale fællesskab, siger han.
På Haderslev Katedralskole er valget om at dele billeder med fest og alkohol helt bevidst, siger rektor på skolen, Ruth Funder.
- Jeg har gjort meget for at møde de unge i en dialog om, hvordan vi værner og passer på vores fællesskab, samtidig med at vi er unge på en god måde uden forbud og restriktioner, siger hun.
Bevidst fravalg af alkoholbilleder
På uddannelsesinstitutionerne Rybners i Esbjerg er billeder med fest og alkohol bevidst fravalgt på skolernes officielle Facebook og Instagram, fortæller direktøren for Rybners i Esbjerg, Olaf Rye.
-Fester er ikke et parameter, vi bruger til at markedsføre skolerne på. Fester er en del af elevernes sociale liv, der foregår i fritiden. I stedet bruger vi de sociale medier til at vise, hvad der foregår hos eleverne, når de er i skole, siger han.
Opslag med festlige fredagscaféer med øl skaber forventninger om, at der skal være alkohol til stede, før unge kan hygge sig, mener Peter Dalum.
- Jeg forstår godt, at skolerne vil vise, at der foregår mere end ren undervisning, men det er samtidig vigtigt at vise de aktiviteter uden for skoletiden, der ikke indeholder alkohol, siger han.