Sjælland har tabt flest statsarbejdspladser - nu skal de vindes tilbage

100.000 borgere pendler hver dag fra Region Sjælland til København. Nu er det københavnernes tur til at pendle.

Region Sjælland har færrest statslige arbejdspladser. Det er en af grundene til at rigtig mange sjællændere pendler til København hver dag. Men det vil Region Sjælland og 17 kommuner gøre op med.

Region Sjælland og 17 kommuner kaster sig i dag ind i den hidsige kamp om at få statslige arbejdspladser flyttet fra København til til Sjælland.

Senere i dag skal de 17 kommuner komme med bud på, om de har tomme bygninger, der egner sig til statslige arbejdspladser. Herefter vil Region Sjælland og formanden for de 17 kommuner, borgmester Niels Hørup (V) fra Solrød komme med en kraftig opfordring til statsministeren:

- Region Sjælland ligger allerdårligst af alle regioner. Det viser de tørre tal fra Danmarks Statistik. De sidste fem år har vi tabt allerflest statsarbejdspladser, forklarer Solrød-borgmesteren.

- For hver 42. borgere i Region Sjælland er der kun 1 statsarbejdsplads. For hver 20. københavnere er der 1 statsarbejdsplads. Det er en af grundene til, at 100.000 sjællændere hver dag pendler til København. Pendlingen kunne ligeså godt gå den modsatte vej, siger Niels Hørup.

Drop flytning af SKAT og Lindholm

Venstres nyvalgte folketingsmedlem Marcus Knuth har også kastet sig ind i kampen for at få flyttet statslige arbejdspladser til Region Sjælland. Han peger på, at der er kræfter i gang for at bremse centraliseringer, den tidligere regering varslede:

- Det giver jo ikke mening at lukke skattecentrene i Korsør og Holbæk og samtidig begynde at flytte andre arbejdspladser ud. Vi stopper op, og vurderer om centraliseringer skal annulleres, siger Marcus Knuth.

Han bekræfter også, at flytningen af virusforskningen fra øen Lindholm ved Vordingborg til Lyngby er med i overvejelserne:

- Det er vanskeligt, for vi har tidligere givet DTU magten til at bestemme, hvor virusforskningen skal ligge, men vi er flere, der kæmper lige til det sidste for at få stoppet flytningen til Lyngby, siger Marcus Knuth.

Til oktober afgør regeringen, hvilke områder af Danmark, der vinder kampen om statslige arbejdspladser.

Billedet herunder er en oversigt over statslige arbejdspladser (årsværk), fordelt på regioner (antal, andel, ændring og koncentration), 2009-2013.