Kigger man mod Sverige viser erfaringerne, at udflyttede arbejdspladser ikke alene vil skabe en rullende bevægelse af vækst og udvikling.
For hvis statslige arbejdspladser skal medvirke til vækst, så skal samarbejde med den private sektor tænkes ind, lyder konklusionen i rapporten "Staten i provinsen," hvor forskere fra Aalborg Universitet har sat svenske erfaringer under lup.
- Det gælder om at placere arbejdspladserne et sted, hvor man kan interagere med det lokale erhvervsliv; indgå i en symbiose og dermed skabe nogle gevinster for erhvervslivet i det lokale område, siger Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.
Lokalt samarbejde er afgørende
Senest når Folketinget åbner i oktober, vil regeringen præsentere hvilke styrelser, der helt eller delvist skal flyttes og hvorhen.
Professor Michael Svarer er enig i erfaringerne fra Sverige, hvor flere end 2000 statslige arbejdspladser blev flyttet ud, og han bakkes op af Klaus Lindegaard, der er selvstændig forskningskonsulent i regional udvikling og innovation.
Samarbejdet mellem de statslige styrelser og det lokale erhvervsliv skal prioriteres højt, mener konsulenten:
- Det skal dels være en formuleret arbejdsopgave for de styrelser, der rykker ud. Man er nødt til at målrette nogle midler og ressourcer, så de har mulighed for at engagere sig lokalt, siger Klaus Lindegaard.