To ministre i samråd om brugerbetaling på akutstuer: ”Det var aldrig den politiske intention”

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er nu i dialog med Kommunernes Landsforening, om hvilket grundlag kommunerne har, når de opkræver brugerbetaling på akutstuer.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) var i samråd i dag om akutstuer. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, Keld Navntoft)

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre og ældreminister Thyra Frank fra Liberal Alliance blev i dag kaldt til samråd om brugerbetaling på de såkaldte akutstuer.

På samrådet skulle ministrene svare på, hvorfor nogle kommuner kræver, at ældre betaler for at blive indlagt på en kommunal akutstue i stedet for at være på et sygehus, hvor det er gratis for alle syge at opholde sig.

Det var SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, der havde hevet ministrene i samråd på baggrund af en lang række indslag og artikler, som DR og Sjællandske har bragt.

Her kunne man blandt andet kunne læse, at ældre i Ringsted og Greve ikke betaler for at blive indlagt på en akutstue, når det går i stedet for sygehusophold, mens ældre i langt de fleste kommuner som Næstved og Kalundborg må slippe op mod 150 kroner om dagen for mad og rengøring.

- Det er en grov forskelsbehandling og fremmer ulighed i sundhedsvæsenet, at ældre skal betale for ophold på en akutstue, når de er for syge til at komme hjem og åbenbart for raske til at være på sygehuset, sagde SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen forud for dagens samråd.

Det havde heller ikke været intentionen, understregede sundhedsminister Ellen Trane Nørby efter dagens samråd:

- Det var aldrig den politiske intention, at der skulle opkræves penge for mad og for sengelinned på en akutfunktion, hvis man er henvist efter sundhedsloven. Og vi kan se, at det er forskelligt, hvordan kommunerne varetager de her regler.

- Og det er heller ikke acceptabelt, at det er postnummeret, der afgør, hvad det er for et tilbud, man modtager.

Og efter samrådet fortalte sundhedsministeren også, at de nu er gået i dialog med Kommuners Landsforening.

- Desværre kan vi se, at der er indsneget sig den praksis nogle steder i kommunerne. Og det er det, vi er ved at få overblik over, sammen med Kommunernes Landsforening. Vi har en diskussion med Kommunernes Landsforening, om hvad det er for et grundlag kommunerne mener, de har, siden de opkræve penge for noget som mad eller vask af sengelinned.

- Det mener vi nødvendigvis ikke, at der er et grundlag for, og det har aldrig været den politiske intention med sundhedsloven, siger Ellen Trane Nørby.

Hvorfor skærer I ikke igennem og siger, at det ikke er lovligt at opkræve brugerbetaling på kommunale akutstuer?

- Vi er nødt til at afslutte den dialog med Kommuners Landsforening, før vi drager konklusionen, om hvorvidt der er behov for at præcisere loven eller om det er kommunerne, der skal rette ind.

Minister ignorerer glidning

SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen er tilfreds med det faktum, at ministeren på dagens samråd var enig i, at det ikke er rimeligt, at man skal betale for ydelser, som man normalt ville have fået på sygehuset gratis.

- Men jeg tror alligevel, at ministeren ignorerer det forhold, at der er en glidning og nogle borgere bliver ikke visiteret efter den sundhedslov, som ministeren selv henviser til, men bliver i stedet visiteret efter serviceloven.

- Så sker der altså en glidning, hvor borgere kommer til at betale for et ophold, som de under normale omstændigheder ville have fået gratis på sygehuset. Og det svarer ministeren ikke præcis på, lyder det fra sundhedsordføreren.

Derudover mener Kirsten Normann Andersen, at det er et dyrt anliggende for de folkepensionister, der er nødt til at tage imod brugerbetalingstilbuddet.

- Nogle er tvunget til at tage imod det her tilbud. Det kan jo være en udgift på 4000-5000 kroner om måneden for sådan et ophold. Og hvis man er en folkepensionist i forvejen, så ved vi jo godt, at nogen folkepensionister har et meget lavt rådighedsbeløb. Der er nogen, som ikke har råd til at betale denne her pris. Det synes jeg, at der er uretfærdigt, siger Kirsten Normann Andersen.

Enhedslisten ville i næste uge komme med et beslutningsforslag, hvor de ønsker, at brugerbetaling til akutstuer bliver forbudt.