For rigtig mange glade 9.klasses elever er sidste skoledag en fest.
Det betyder ofte vandkamp, karameller og udklædning. Sådan er det også på Virupskolen ved Hjortshøj, nær Aarhus, hvor sidste skoledag bliver fejret i dag.
Men i år er det lidt anderledes. For flere af de mindre elever har tidligere følt, at sidste skoledag har været en rædselsdag med bank forklædt som vandkamp og mobning. Men ikke i år!
Lærerne har været inde og sætte grænser for, hvad de store elever må - og ikke mindst ikke må.
Baggrunden var, at sidste skoledag havde udviklet til noget, der ikke var sjovt for alle, forklarer lærer Trine Hemmer-Hansen. Blandt andet på grund af lister over elever, der kunne regne med at komme i skudlinjen på sidste skoledag.
Frygt for "dødslister"
- Vi kunne mærke, at for de yngre elever fyldte de her såkaldte "dødslister", der hang rundt omkring på skolen, en del. De frygtede at komme i skolen - og sådan skulle det ikke være på sidste skoledag.
- Vi havde en god snak med 9. klasserne, så det ikke bare handlede om hvad de ikke måtte - men også blev en dialog om, hvad de gerne ville.
- Repræsentanter for de ældste klasser er mødtes med skoleledelsen en måneds tid før sidste skoledag. Så vi kan få en rigtigt god dag, hvor eleverne glæder sig i stedet for at gå rundt med ondt i maven.
Og på den måde er der defineret helt klare regler for de ældste elevers fejring.
- Dødslister vil vi slet ikke se. Så cutter vi sidste skoledag, siger Trine Hemmer-Hansen bestemt.
Plads til vandkamp
Men de ældste elever får stadig lov til at udfordre lærere og andre elever efter ti års skolegang.
- Vandkamp vil eleverne gerne have. Det laver vi på et lukket område, hvor dem der har lyst kan deltage. Og dem der ikke vil kan så sige fra, siger hun.
- Det har helt sikkert haft en effekt. Vi har ikke hørt om dødslister eller noget. Og vi har snakket med 9. klasserne om, at de også har følt sig hørt.
- Det er den gode dialog, vi har haft, der gør, at alle bare får en rigtigt god sidste skoledag.
Christian Valdemar Admiralshøi er elev i en af 9. klasserne, der fejrer sidste dag på den skole, der har været en del af hans hverdag det meste af hans liv.
- Det er rigtigt lækkert og fedt at hygge med vennerne, siger han.
Selvom 9. klasserne altså må finde sig i strammere regler end før.
- Det er selvfølgeligt lidt irriterende, men også forståeligt, for det er meget let at træde nogen over tæerne. Det er godt, at alle har en sjov dag. Både 9. klasserne - og resten af skolen og lærerne, siger Christian Valdemar Admiralshøi.
Og vandkampen er stadig sjov, selvom den foregår på et aflukket areal.
- Det er lige så fedt. Og så kan folk melde sig til - eller stå og kigge på og have det sjovt med det. Jeg forstår det godt, og det er stadig mega fedt, siger Christian Valdemar Admiralshøi.
Nogen blev kede af det
Han har også oplevet sidste skoledag som en af "de små". Hvor vandkampen var vildere, og elever blev udstyret med grænseoverskridende titler.
- Vandkampen strakte sig over et meget større areal. Og der var ikke grænser for nomineringer af elever. Der var nogen, der blev irriterede over deres nomineringer og kede af det. Så det er godt, at der er nogen grænser, siger han, før vandkampen fortsætter.