I aulaen på Slagelse Gymnasium er der uventet stille i dag.
For det, der skulle have været 3.g'ernes sidste skoledag med brunch, revy fra lærerne, nomineringer af elever og offentliggørelse af eksaminer, er blevet aflyst. Det skriver Slagelse Gymnasium på deres hjemmeside.
Årsagen er, at en stor gruppe elever mødte berusede op i skole i går, dagen inden sidste skoledag. Det skete på trods af, at rektor Lotte Büchert allerede i sidste uge havde forbudt det.
- Jeg sagde på en morgensamling i sidste uge, at hvis I gør dagen før til jeres sidste skoledag, så aflyser jeg den rigtige sidste skoledag, siger rektoren.
Rektor: Jeg forsøger at forandre en tradition
Hun forklarer, at der tidligere har været en tradition, hvor eleverne tog glæden over sidste skoledag på forskud og holdt fest dagen inden. Men i år har rektoren forsøgt at ændre den tradition for at komme drukkulturen til livs.
- Det var vi mange, der havde glædet os til, og vi havde arbejdet på at gøre det til en god dag. Jeg er så ked af det på de andre elevers vegne, siger Lotte Büchert.
Ifølge rektoren væltede omkring 200 berusede elever rundt i gymnasiets aula, hvor de dansede på de borde, pedellerne havde sat klar til fejringen af sidste skoledag.
Og da hun forsøgte at stoppe festen, blev hun mødt med buh-råb:
- Det er respektløst. Jeg er skuffet over, de brød min tillid ved at buhe ad mig. Det er et kæmpe brud på vores værdigrundlag, som er respekt for andre, siger hun.
Ifølge gymnasiets elevrådsformand Mathias Stockfleth Petersen, der går i 2.g, var det da også en kaotisk situation, der opstod, da rektoren ville stoppe elevernes fest:
- Jeg havde virkelig ondt af rektor, da hun prøvede at tale til dem, siger han med hentydning til elevernes tilråb til rektoren.
- Min private holdning er, at hun blev nødt til at gøre det, når hun nu havde advaret dem i sidste uge, siger han.
Lotte Büchert tiltrådte som rektor tilbage i 2016, og hun har ifølge elevrådsformanden stået for en strammere linje i forhold til elevernes drukkultur:
- Så jeg tror, nogen lige skulle provokere og teste hende ved at afholde de traditioner, de har set folk udføre i de sidste tre år, siger han.
Elev: Et oprør mod ledelsen
Det var et forsøg på at fastholde elevernes gamle traditioner, da 3.g'erne hoppede på bordene på Slagelse Gymnasium, mener Michael Lauritsen fra 3.b, der selv deltog i episoden.
- Jeg kan ikke svare på alle elevernes vegne, men jeg tror, at det var et oprør. Der er blevet ændret mange ting i forhold til vores galla- og dimissionsfest og sidste skoledag. Folk er kede af, at det hele er blevet ændret, lyder det fra Michael Lauritsen.
Og selv om 3.g'eren indrømmer, at det var i overkanten at hoppe på de festdækkede borde, så mener han, at skylden kan placeres på begge parter.
- Det er en kombination af ledelsen og vores egen skyld. Det er forkert, at ledelsen har ændret alle vores gamle traditioner, uden vi havde nogen indflydelse. Men det gik over gevind, indrømmer Michael Lauritsen.
Rektor Lotte Büchert mener dog, at eleverne er blevet involveret i processen omkring rammerne for sidste skoledag.
- Jeg har haft vores elevråd, festudvalg og caféudvalg med. Der er mange til at træffe sådan en beslutning om at lave en festdag om. Men så bryder eleverne den ramme, de har været med til at beslutte, lyder det skuffet fra rektoren på Slagelse Gymnasium.
Feststemningen hos 3.g'erne på Slagelse Gymnasium er dog langt fra slukket efter aflysningen af sidste skoledag.
- Stemningen blandt eleverne er fin. I stedet for at holde festen på skolen, er den nu rykket hjem eller ned i anlægget, siger Michael Lauritsen.
Opdateret d. 24. maj klokken 11.24 med kommentar fra rektor på Slagelse Gymnasium, Lotte Büchert.