Færre almene boliger i udsatte områder: 1000 familier tvangsflyttes fra Aarhus Vest

Aarhus Byråd har vedtaget plan for rive almene boliger ned. 3-4000 mennesker skal flytte ud.

Højst 40 procent af boligerne i udsatte områder må fremover være almennyttige boliger. Derfor vil byrådet i Aarhus rive 1000 familieboliger i Aarhus Vest ned og tvangsflytte familierne, der bor i dem. (ARKIVFOTO) (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)

Op mod 1000 familier skal tvangsflyttes ud af det vestlige Aarhus.

En bred aftale i Aarhus Byråd betyder nemlig, at ni blokke med 600 almene familieboliger i Gellerup/Toveshøj og tre blokke med mere end 300 boliger i Bispehaven skal rives ned.

Samtidig skal 120 lejligheder sælges – svarende til en stor boligblok - og cirka 2000 nye private boliger bygges i området.

Det har et bredt flertal i Aarhus Byråd i aftes besluttet for at leve op til Folketingets krav om, at højst fire ud af 10 boliger i særligt udsatte områder må være almene familieboliger. Alternativet og Enhedslisten står uden for aftalen.

Det er også en del af aftalen, at der skal afsættes 10 millioner om året i de kommende 12 år til at bygge 1.000 ekstra almene boliger. Samtidigt må der ikke bygges stormoské eller oprettes nye friskoler i perioden.

Borgmester: "Stort indgreb"

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) erkender, at tvangsflytning er vidtgående.

- Der er ingen tvivl om, at det er et stort indgreb i nogen familiers liv, siger han.

- Derfor har det også været vigtigt for os at sikre, at der bliver taget hånd om dem. Blandt andet ved at bygge et stort antal almennyttige boliger i Aarhus, så vi kan håndtere, at så mange mennesker skal finde en ny bolig.

Huslejen i nybyggede almene boliger er gennemsnitligt 40 procent højere end i Bispehaven og Gellerup. Men borgmesteren vil ikke garantere, at de nye boliger bliver til at betale for de familier, der bliver sagt op i det vestlige Aarhus.

- Vi kan ikke give en en-til-en-sammenhæng, men i den samlede boligmasse er der mulighed for at genplacere dem, der bliver berørt, siger han.

Venstre udtrykker glæde over den nye helhedsplan, som vil give markante forandringer i området.

- Der bliver gjort en masse gode ting: Nedrevne blokke og beskæftigelsesindsatsen bliver forstærket. Så mener vi i Venstre ikke, at man med den anden hånd skal give mulighed for at bygge en stormoske eller oprette flere friskoler i området. Det ville forstærke det parallelsamfund, vi kender i dag, siger byrådsmedlem Gert Bjerregaard.

SF’s rådmand, Thomas Medom, lægger vægt på, at forandringerne skal give et bedre boligmiljø i området.

- Jeg har især forventning til, at der er færre børn, der kommer til at vokse op i et område med høj arbejdsløshed og høj kriminalitet, fordi vi får et mere blandet boligområde, siger han.

Skal oplyses om repatriering

Dansk Folkeparti glæder sig over, at planen sætter en stopper for at lave stormoské eller nye friskoler i området.

- Vi har blandt andet fået skrevet ind, at borgere, der skal genhuses, vil blive oplyst om deres muligheder for repatriering til deres hjemlande. Det er noget, Aarhus Kommune absolut ikke har haft nok fokus på tidligere, og som kan være med til at mindske udfordringerne med at finde almene boliger til alle, siger Knud E. Mathiesen fra Dansk Folkeparti i en pressemeddelelse.

Beboer: "Vanvittigt"

Repræsentanter for beboerne deler bestemt ikke politikernes begejstring for aftalen. Anett Christiansen er beboer og afdelingsformand i Toveshøj og har boet i området i 25 år, og hun er klar i sin mening om planen.

- Den er fuldstændig vanvittig.

Hun er også chokeret over, at beboerne ikke er blevet inddraget.

- Jeg kan godt som beboer være rigtigt bekymret for, hvordan man skal flytte alle de mennesker. Og hvad vil det ikke koste Aarhus kommune?

Hun peger på, at området allerede er i gang med en omfattende helhedsplan.

- Der er mange, der har arbejde i min blok, og der er folk, som har boet her i 45 år, siger hun.

Store menneskelige omkostninger

Formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, er ”meget chokeret” over antallet af beboere, der skal ud af deres lejligheder.

- Det har et meget større omfang, end vi på nogen måde havde forestillet os, at byrådet kunne finde på. Det bliver med meget store menneskelige omkostninger.

- Vi tvivler faktisk på, at kommunen vil være i stand til at gennemføre de tvangsflytninger ordentligt, siger Keld Albrechtsen.

Færre almene boliger i Aarhus Vest

  • I Gellerup/Toveshøj skal 600 familieboliger i ni blokke rives ned og 120 familieboliger i en stor blok sælges.

  • I Bispehaven skal tre høje blokke med 318 boliger rives ned, og tre lave blokke omdannes til andre formål.

  • Godt 2.000 nye ejerboliger skal bygges i de to områder.

  • Der skal lave 675 erhvervslejemål i Bispehaven og Gellerup. Kilde: Aarhus Kommune