Minister indkalder til boligtopmøde: Der skal gives tilladelse til mere boligbyggeri

Region Hovedstadens 34 kommuner skal sammen forsøge at sikre, at der bliver bygget boliger nok, lyder det fra boligminister.

I alt vil der komme til at mangle omkring 73.000 nye boliger i hovedstadsområdet frem mod år 2025, viser tal fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Det er dyrt, og efterspørgslen er stor.

Boligmarkedet i særligt København er ikke for fattigrøve og folk med sarte nerver, men nu indkalder boligminister Ole Birk Olesen (LA) Region Hovedstadens 34 kommuner til et boligtopmøde i efteråret, der skal sikre, at der bliver bygget boliger nok.

Det skriver Berlingske i dag.

- Der flytter rigtig mange mennesker til Region Hovedstaden, mange kommer for at studere eller arbejde. Også i de kommende år vil antallet stige, og vi har en frygt for, at antallet af boliger ikke vil stige tilsvarende, siger boligminister Ole Birk Olesen (LA) til DR Nyheder.

I alt vil der komme til at mangle omkring 73.000 nye boliger i hovedstadsområdet frem mod år 2025, viser tal fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. I Københavns Kommune alene er behovet 45.000 boliger i perioden 2015 til 2027, vurderer kommunen selv.

Men at få bygget flere boliger i især København er ikke løst blot med et svirp med en tryllestav. Det er nemlig kommunerne selv, der i deres lokalplaner afgør, hvor meget der må bygges.

Kan ikke slå dem med en hammer

- Jeg kan ikke slå kommunerne i hovedet med en hammer. Jeg synes, det ville være dejligt, hvis boligtopmødet resulterede i enighed om, hvor stort behovet for boliger er, og hvorvidt man er på vej til at nå det mål. Men jeg kan kun appellere til, at vi bliver enige om udfordringen og enige om, at den skal løses, siger Ole Birk Olesen.

Han mener, at kommunerne sidder med nøglen til at få plads til dem, der gerne vil bo i København.

- Politikerne beslutter, hvor mange boliger, der må bygges – og der skal man nok lidt op på dupperne og sørge for, at der bliver givet tilladelse til mere boligbyggeri. Der vil være boligmangel og endnu mere stigende boligpriser i fremtiden i forhold til, hvad vi har set tidligere, siger Ole Birk Olesen.

Han bakkes op af Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videnscenter.

- Vi har set en meget kraftig tilvækst i befolkningen i hovedstadsområdet. Alene i Københavns Kommune stiger befolkningen med 10-13.000 personer om året. Gør man ikke noget, vil det blive sværere for lavindkomstgrupper og førstegangskøbere at få en bolig i den centrale del af hovedstadsområdet, siger han.

Frank Jensen vil gerne med

Inden boligtopmødet skal der sendes spørgeskemaer ud til kommunerne for at få klarhed over, hvad deres planer er for byudviklingen i de kommende år – og ikke mindst hvor langt de er fra at nå målet med at bygge over 70.000 nye boliger frem til 2025.

- Problemet i Københavns Kommune er, at når der er arealer til rådighed for boligbyggeri, så starter en lokal debat, hvor de, der bor i København i forvejen, vil have parker og idrætsfaciliteter, frem for at der skal gøres plads til, at der kommer nye borgere til byen. Der er et pres for, at kommunerne ikke skal tillade så meget boligbyggeri, som der egentlig er behov for, siger Ole Birk Olesen.

Men er det ikke fair nok? Det er jo ikke en menneskeret at bo inde midt i København.

- Der skal findes en balance. Der skal være plads til dem, der er i forvejen, men der skal også være plads til dem, der gerne vil flytte til København. Jeg er helt enig i, at priserne stiger for meget i København, og måden hvorpå vi kan gøre noget ved det, er ved at tillade mere byggeri, for ellers vil boligpriserne blive ved med at stige, siger ministeren.

Én af de borgmestre, som i hvert fald gerne vil komme til boligtopmødet, er Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

- Jeg deler ministerens ambition om, at vi skal skabe plads til de mennesker, der vil bo i København, og derfor har behov for mange tusinde nye boliger, siger han til Berlingske.