Der hamres og bankes i øjeblikket i de udsatte boligområder Gellerupparken og Bispehaven i Aarhus, der lige nu undergår et større forvandlingsprojekt.
I den forbindelse er det et krav, at entreprenørerne på projektet forpligter sig på at ansætte beboere fra de kvarterer, som bliver renoveret.
I Bispehaven er det firmaet Enemærke og Petersen A/S, som har taget udfordringen op - og det er med glæde, fortæller byggechef Frank Mortensen.
- Jeg synes, det er fantastisk, når jeg kan se en udvikling i en ung mand, der starter ved os og måske ender med en uddannelse som tømrer eller andet, fortæller han.
Det er en del af den store ’Tryghedsrenovering’ af Bispehaven til cirka 187 millioner kroner, som startede i 2017 og forventes at være færdigt i 2020. Formålet er netop at gøre området til et trygt sted at bo, få de unge til at tage en uddannelse eller få et arbejde og engagere dem i lokalområdet.
Ifølge Frank Mortensen kan det også give nogle positive effekter omkring selve byggeriet, at det er lokale, der er ansat.
- Når vi ansætter folk fra området, begynder de jo at tage ejerskab over området, de bliver ligesom en del af processen. Det er klar,t at når man tager ejerskab over noget, passer man også bedre på det. De snakker godt om det, og i nogle tilfælde har vi også set, at de stopper hærværk, forklarer han.
Agah Öztoprak har fået læreplads som tømrer
En af de lokale som er blevet en del af byggeriet i Bispehaven er Agah Öztoprak, der har fået en læreplads som tømrer.
- Jeg er meget glad for det, jeg laver. Håndværk har altid været noget for mig. Det har altid sagt mig meget mere end at sidde på skolebænken, siger han.
Og for Agah Öztoprak er hans nye læreplads da heller ikke hvilket som helst arbejde.
- Det er noget, der gør en glad, at man er med til så stort et projekt som dette og er en del af et fællesskab og noget større, siger han.
Også ægteparret Nasima Safi Tachill og Tachill Paindazoye er ansat på projektet. De var ellers førtidspensionister, men arbejder nu med at gøre rent henholdsvis seks og fire timer om ugen. De håber at kunne inspirere andre til det samme.
- Jeg er stolt over at arbejde her, og jeg håber, jeg kan være en god inspiration over for andre om, at de også skal komme ud og arbejde, siger Nasima Safi Tachill.
Rådmand: Det har positiv afsmitning på resten af området
Hos Aarhus Kommune ser man projekterne som en meget oplagt mulighed for de borgere, som kan have lidt sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet.
Det fortæller rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S).
- Bispehaven er et af de kvarterer i Aarhus, hvor der er størst ledighed, og hvor der er flest unge, der har svært ved at få fodfæste i uddannelsessystemet, så vi har en kæmpe interesse i at bruge det her som murbrækker i at få flere ind på arbejdsmarkedet, siger han.
Ifølge Kristian Würtz er det ikke kun dem som bliver ansat, der kan have positiv gavn af en ansættelse i et byggeprojekt.
- Det har også en positiv afsmitning på resten af kvarteret. Det kan give nogle af kammeraterne et blik for, at måske kunne byggebranchen også være noget for dem, siger han.
Langtidseffekten af ansættelserne er det muligvis svært at spå om, men Kristian Würtz har store forhåbninger.
- Vi kan se, at der kommer lærepladser og varige ansættelser ud i den anden ende, men uanset giver det i hvert fald nogle muligheder for at få noget på cv’et, som de kan bruge over for næste arbejdsgiver, siger han.
Ved et lignende projekt i Langkærparken i Aarhus kom 13 ud af 23 lokale borgere i arbejde eller uddannelse, efter de havde været en del af et byggeri i deres område.