Borgmester om manglende dokumenter i Ry-sag: Vi ønsker ikke at fortie noget

Folketingets Ombudsmand efterspørger manglende oplysninger fra kommunen.

Borgmester Jørgen Gaarde vil nu granske arkiverne for at finde frem til eventuelt manglende materiale (arkiv). (© DR Nyheder)

Har Skanderborg Kommune udeladt vigtige oplysninger om Ry-sagen i det materiale, der er sendt til Folketingets ombudsmand? Det er spørgsmålet, efter Ombudsmanden for to uger siden sendte et brev til kommunen og bad om flere detaljer til sagen om det grove overfald på en 16-årig dreng, der blev overhældt med brændende benzin sidste år.

Ombudsmanden gik ind i sagen for at komme til bunds i spørgsmålet om, hvorvidt kommunen og Mølleskolen havde håndteret deres ansvar rigtigt i tiden op til, at den 16-årige dreng blev alvorligt forbrændt efter at have været udsat for brandoverfaldet den 6. februar sidste år.

Men i det materiale, kommunen har sendt til ombudsmanden, er der et hul fra den 18. maj 2016 og frem til den 31. januar 2017, som er få dage før overfaldet.

Ombudsmanden har imidlertid fået 15 henvendelser fra borgere, hvor flere uafhængigt af hinanden referer til hændelser i det tidsrum. Henvendelser, som kommunen altså angiveligt ikke har informeret Ombudsmanden om.

- De oplysninger, jeg har modtaget fra borgere, kan således skabe tvivl om, hvorvidt skolen har opfyldt sin notatpligt og eventuelt sin underretningspligt, skriver Ombudsmanden i et brev til Skanderborg Kommune.

Vil granske papirerne igen

Borgmester i Skanderborg Kommune Jørgen Gaarde (S) forsikrer, at kommunen ikke ønsker at skjule noget for Ombudsmanden.

- Vi har ikke nogle ønsker om at fortie noget fra kommunens side. Vi lægger det frem, som vi har, siger han.

Men nu skal dokumenterne granskes endnu en gang for at finde ud af, om ombudsmanden nu også har fået alt.

- Jeg har indtryk af, at vi har sendt det, vi har kunnet finde frem i arkiverne, men det vil undergå endnu en granskning, så vi sender det, der selvfølgelig bliver bedt om. Det er jo vores opgave, siger han.

Ekspert: Kan ende med kritik

Professor i jura og medieret på Syddansk Universitet Sten Schaumburg Müller mener, at hullerne i redegørelsen ligner sjusk i forvaltningen. Ifølge eksperten tyder meget også på, at hullerne skyldes, at skolen og kommunen ikke har været gode nok til at notere og journalisere hændelser.

Han vurderer derfor, at sagen kan ende med kritik af Skanderborg Kommune.

- Jeg vil tro, at Folketingets ombudsmand vil udtrykke kritik af, at notatpligten ikke til fulde er opfyldt, muligvis at journaliseringspligten heller ikke er hensigtsmæssig. Og formentlig også, at der burde have været foretaget en underretning til de sociale myndigheder, eller i hvert fald at det burde have været overvejet.

Skanderborg Kommune har indtil 15. marts til at fremsende de manglende akter.