Vestre Landsret har i dag stadfæstet dommen fra byretten i den meget omtalte sag fra Ry.
Derved gælder byrettens dom, og det betyder, at den 16-årige dreng, der ankede sin dom, får en fængselsstraf på et år, heraf er fire måneder ubetinget.
Drengen var den eneste af de fire dømte, som havde anket sin dom.
Forsvarer Mette Grith Stage mente, at hendes klients rolle havde været markant anderledes end de andre dømtes og gik derfor efter frifindelse.
- Det er naturligvis ærgerligt, at landsretten vurderer min klients rolle på samme måde som byretten, men nu er der ikke mere at gøre. Min klient er klar til at tage hul på et nyt kapitel af sit liv og ser frem til at lægge sagen bag sig, skriver hun i en sms til DR Nyheder.
I alt fire drenge var i byretten blevet dømt for et brandoverfald i februar på en dreng, de gik i skole med på Mølleskolen i Ry. Den 16-årige, der havde anket sin dom, var blevet idømt en af sagens mildeste straffe.
Hans byretsdom lød på et års fængsel, heraf de fire måneder ubetinget, og den dom blev altså stadfæstet af landsretten. En anden dreng fik en tilsvarende straf i byretten, mens de to andre dømte i sagen fik hårdere straffe på halvandet års fængsel, heraf seks måneder ubetinget.
Anklager Jakob Nielsen gik i landsretten efter en skærpelse af straffen.
Den 16-årige forklarede tirsdag i Vestre Landsret, at det var meningen, at ofret bare skulle have tæsk som en lærestreg. Han fastholdt, ligesom i byretten, at han ikke på forhånd vidste, at der var taget brandbomber med til mødet, som de fire drenge og ofret havde aftalt skulle finde sted.
Men da han så de benzinfyldte vodka-flasker, som var medbragt, troede han, at de blot skulle bruges til at skræmme ofret.
Han erkendte i retten, at han havde slettet en chat med de andre dømte drenge efter overfaldet. Den var foregået i en gruppe, der hed The Young Musketeers.
Den 16-årige fortalte i retten, at han blev chokeret, da ofret blev ramt af den brændende benzin.
- Jeg stod helt stille og kunne ikke bevæge mig overhovedet, sagde han.
Den dømte havde forsøgt at ringe til ofret om aftenen og var blevet overrasket over skadernes omfang, da han hørte om dem, fortalte han i landsretten.
Ofret for overfaldet blev også afhørt. Han måtte bruge krykker for at komme rundt.
Han fortalte, at den 16-årige tiltalte var hans ven, og at han følte sig forrådt.
- Det havde jeg det underligt med, sagde han.
Ofret fortalte, at han stadig er ramt af følgerne og går til samtaler på psykiatrisk hospital, fordi der er mistanke om PTSD og depression.
- Mareridtet forfølger mig, sagde han.
Anklager Jakob Nielsen argumenterede for en skærpet straf, fordi han mente, at det var bevist, at tiltalte vidste, hvad der skulle foregå.
- På intet tidspunkt gjorde han noget for at forhindre det, fremførte anklageren.
Forsvarer Mette Grith Stage mente derimod, at hendes klients rolle havde været markant anderledes end de andre dømtes.
- Tiltalte var totalt i chok og var den eneste, der ringede til brandofret for at høre, hvordan han havde det, sagde hun.
Ry-sagen kort
- •
6. februar blev en 16-årig dreng angrebet med en flaske brændende benzin ved idrætshallerne i Ry.
- •
Han blev forbrændt på 20 procent af kroppen, primært på ben og lår, men også højre hånd og i ansigtet.
- •
Fire drenge i alderen 15-16 år blev anholdt samme aften og sigtet i sagen.
- •
Dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet på lukkede ungdomsinstitutioner.
- •
De blev oprindeligt sigtet for drabsforsøg, men da sagen kom for retten, kom tiltalen til at dreje sig om grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.
- •
Alle drengene nægtede sig skyldige.
- •
4. maj blev de af byretten fundet skyldige i grov vold, og de blev idømt fængselsstraffe på mellem et og halvandet år. Dommene blev dog gjort delvist betinget.
- •
De to drenge, der anses for hovedmændene bag angrebet, blev i byretten idømt fængsel i et år og seks måneder, heraf seks måneder ubetinget.
- •
De to andre drenge blev idømt fængsel i et år, heraf fire måneder ubetinget.