Solen lokker os til vandet: Men for tidligt på sæsonen til livreddere

Trods masser af badegæster på landets strande, lader livredderne vente på sig.

Der er endnu ingen livreddere ved Vestre Fjordpark i Aalborg, selvom badesæsonen er skudt i gang. (Foto: © Jesper Nørgaard Thomsen, (C) DR Nordjylland)

Maj måned har været historisk varm, og folk strømmer til vandet for at få en dukkert. Men selv om kyststrækninger og strandparker er fyldt med badegæster, er der endnu ingen livreddere at spotte.

Heller ikke i Vestre Fjordparks friluftsbad i Aalborg, og det bekymrer Torben Olsen formand for Aalborg Svømmeklubs sportsdykkerafdeling, der holder til ved friluftsbadet.

- Der er sort af mennesker derude, og jo flere mennesker der er, jo større er risikoen for, at der sker en ulykke, siger han.

Selv om mange allerede nu tager en kølende dukkert i Limfjorden, kommer der først livreddere ved Aalborg Kommunes frilufts- og havnebade den 23. juni.

- Vi synes det er underligt, at man lader kalenderen bestemme, hvornår der skal være livreddere i stedet for at lade antallet af besøgende bestemme det, siger Torben Olsen.

Kommunen fraråder badning

På Aalborg Kommunes hjemmeside fraråder de badning i Vestre Fjordpark, når der ikke er livreddere til stede.

Men blot at fraråde badning uden livredderopsyn er ifølge Torben Olsen ikke godt nok.

- Fremadrettet kunne jeg godt ønske mig, at der kom en plan B, hvis nu vi løber ind i det her nærmest tropeklima igen. Så kunne jeg godt se, at der var en eller anden form for beredskab, også selvom det er et spørgsmål om kroner og øre, siger han.

På skiltet ved fjordparken fraråder kommunen, at man bader uden en livredder til stede. (Foto: © Jesper Nørgaard Thomsen, (C) DR Nordjylland)

En af badegæsterne i fjordparken er Thomas Hvilsom fra Nørresundby, der er ude at bade med sin kammerat.

- Der er jo flere børn, der springer fra vipperne lige nu, og det er uansvarligt, at der ikke er nogen til at redde dem, hvis det går galt, siger Thomas Hvilsom.

Selvom han er bekymret for sikkerheden uden livreddere, mener han, at svømmeundervisningen i skolen kan give børnene en fordel.

- Jeg har selv haft svømmeundervisning i tre år, så jeg bekymrer mig ikke så meget om mig selv, men mere om andre, siger han.

Livreddere sveder over bøgerne

De livreddere, som den 23. juni tager fløjten om halsen i Aalborg Kommune, har dog lige noget, de skal have overstået, før de kan vogte over badegæsterne.

- Livredderne i vores frilufts- og havnebade er alle studerende, der tager et sommerjob. De er travlt optaget af eksamener i øjeblikket, siger Kaj Bjerregaard, bademester i de tre havnebade i Aalborg Kommune.

Ifølge ham er det ikke muligt at hive livreddere ind, bare fordi solen skinner tidligere end forventet.

Men Vestre Fjordpark er dog indrettet til at fungere uden livreddere, mener han. Der er både redningsbælter, en hjertestarter og så er 10-metervippen spærret af med kæder og hængelås.

Han har en opfordring til badegæsterne.

- De skal sikre sig, at de kan svømme, holde øje med deres børn og ellers bade forsvarligt, siger Kaj Bjerregaard.

Ikke højsæson endnu

Også på strandene er der allerede nu en masse badegæster. Her er det Trygfonden, der bemander de rød-hvide livreddertårne. Heller ikke her er der livreddere i sigte endnu.

- Var det sådan, jeg bare kunne trylle livreddere frem, når vejret blev godt, ville det jo være fantastisk, siger René Højer, programchef for vandsikkerhed i Trygfonden.

Men de studerende, der om sommeren bemander livreddertårnene, har i øjeblikket travlt med deres eksamener.

Udover redningskranse har kommunen også hængt en hjertestarter op og sat lås på ti-metervippen. (Foto: © Jesper Nørgaard Thomsen, (C) DR Nordjylland)

Selv om solen står højt på himlen og lokker badegæsterne ud til vandet, understreger han, at højsæsonen først er i skolernes sommerferie.

Trygfonden opfordrer ligesom Kaj Bjerregaard badegæsterne til at læse op på, hvordan man opfører sig ved vandet.

- Der er livreddere ved 36 strande i hele landet, men ved mange mindre strande vil der aldrig kunne komme livreddere. Derfor har vi i mange år forsøgt at klæde den enkelte dansker på til at skabe sig en sikker strandtur, siger René Højer.