Når der vajer et blåt badeflag over stranden eller havnebadet, er det et signal om, at badevandet er rent, og at badegæsternes tryghed sikres af livreddere.
Men netop som badesæsonen lokker forude, kan Friluftsrådet notere sig et fald i antallet af Blå Flag-strande og -havnebade i Danmark.
Det er dog ikke noget, der får Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted, til at rynke brynene:
- Det sker hvert eneste år, at der er strande, som ikke kommer med i ordningen. Og det skal vi som forbrugere være glade for, for det betyder, at der bliver holdt øje med det, og at vi kan regne med, at når det Blå Flag er hejst, så er der styr på det.
I år har 215 strande og 25 lystbådehavne fået tildelt et blåt flag. Det fulde overblik over strande med blå flag kan findes her.
Ifølge Jan Ejlsted er det oftest badevandskvaliteten, den er gal med, når en strand ikke får fornyet sit Blå Flag.
- Det er et skrapt system, hvor nogle få målinger med en forhøjet værdi af for eksempel colibakterier gør, at man ryger ud.
Et af de steder, hvor man dog har fået styr på både badevandskvalitet og sikkerheden er i Gribskov kommune, hvor det blå flag i år pryder ni strande.
- Det betyder meget for en kommune som Gribskov, da turismen er en vigtig indtægtskilde for os. Det er klart, at vi skal have nogle gode strande og nogle gode naturforhold, at byde folk, siger Michael Hemming Nielsen, der er formand for miljø-, klima- og kystudvalget i kommunen.
Derfor er strandene også en ting, som man prioriterer i kommunen.
- Ud over en række toiletfaciliteter, som bliver vedligeholdt og renholdt, så har vi også et samarbejde med Halsnæs og Helsingør kommuner om kystlivredningstjeneste. De gør et stort arbejde, derfor vil man hele sommeren kunne møde livreddere på strandende, siger Michael Hemming Nielsen.