Opholdssted stopper med at sende anbragte unge til Afrika

Den omstridte nordjyske koncern Hjorthøjgård stopper med at sende anbragte unge på ture til Afrika.

Opholdssted sendte unge på ture til Afrika - men det skal ikke ske igen, siger konstitueret direktør. (Foto: © Johnny Madsen)

Det skal være slut med at sende unge anbragte afsted til Afrika. Det fortæller den nyligt konstituerede direktør for Hjorthøjgård, Søren Lynge-Stensgaard.

Meldingen kommer efter at Hjorthøjgård er blevet kritiseret for at sende de unge på rejser til et safaristed, som er ejet af hustruen til den daværende direktør.

- Det er klart, at vi fremadrettet ikke vil sende de unge på sådanne ture, siger Søren Lynge-Steensgaard.

Han har overtaget efter den tidligere direktør for Hjorthøjgård, Lars Andreasen, der fratrådte sin stilling for halvanden uge siden.

Fratrædelsen skete efter DRs afdækning af sagen om én af de anbragte unge hos Hjorthøjgård, en psykisk syg ung mand, som i dag er sigtet for drabet på en købmand. Siden har DR undersøgt flere forhold hos Hjorthøjgård, blandt andet turene til Afrika.

Fagforbund: forkert at blande roller sammen

I sidste uge kunne DR fortælle, at Hjorthøjgård flere gange har sendt anbragte børn og unge til et feriested i Afrika, som den daværende direktørs kone ejer. I mindst ét tilfælde har det været på kommunens regning.

Formand for fagforbundet Socialpædagogerne, Benny Andersen, kalder Afrika-turene for en underlig sammenblanding af roller.

- Det, tænker jeg, er helt forkert. At blande ens forretning sammen på den måde med noget privat nede i Afrika. Jeg synes, man skal adskille de her ting, siger Benny Andersen.

Sidste år sendte Hjorthøjgård en ung af sted til Afrika i fire uger. For det betalte hans hjemkommune, Vejle, 292.000 kroner. Oplysningerne, om at den dyre indsats for den sårbare unge foregik på et safariområde, som opholdsstedets daværende direktør driver sammen med sin kone, overraskede børne- og familieudvalgsformanden i Vejle kommune, Torben Elsig-Pedersen, som udtalte:

- Jeg bryder mig overhovedet ikke om, at man på den måde tilsyneladende kanaliserer offentlige midler over i noget privat, hvor for eksempel et ægtepar deler kasketter og kan sende penge fra det ene selskab til det andet. Det vil jeg opfordre Christiansborgpolitikerne til at få reguleret på plads.

Slut med Afrika-ture

Konstitueret direktør for Hjorthøjgård, Søren Lynge-Steensgaard siger, at Afrika-turene nu er fortid:

- Vi vil ikke indgå i nogle relationer, hvor vores samarbejdspartnere kunne få den tanke, at der var interessekonflikter, siger han.

Hjorthøjgård, der driver en række private opholdssteder for udsatte børn og unge, har den seneste tid været udsat for massiv kritik - blandt andet for deres håndtering af den psykisk syge unge mand, der er sigtet for drabet på en købmand i Suldrup.

Pædagogisk sigte med Afrika-ture

Den tidligere leder af Hjorthøjgård, Lars Andreasen, har i en mail til DR skrevet, at der var et klart pædagogisk sigte med at tage unge med på tur til Sydafrika og mange muligheder for aktiviteter.

Ifølge Lars Andreasen har Hjorthøjgård haft en revisor til at undersøge priserne, efter at DR Nyheder har spurgt en række kommuner til Afrika-rejserne. Konklusionen var, ifølge Lars Andreasen, at ”de priser, der blev anvendt, var under markedspriser.” Han tilføjer også, at de anbringende kommuner er ”fuldt ud informeret og har godkendt udgifterne”.