Udsat ung sendt til Sydafrika for 292.000 kroner

Omstridt opholdssted anvendte direktørens afrikanske farm til fire ugers ophold for en udsat ung

Den tidligere Hjorthøjgård-direktør Lars Andreasen driver også en safari-farm i Sydafrika. Screenshot af et af indkvarteringsstederne fra lamaisafari.dk (Foto: © screenshot)

- Velkommen til vores sydafrikanske drøm!

Sådan præsenterer parret bag Lamai Safari, på rejseselskabets hjemmeside, deres safariområde tæt på Kruger National Park i Sydafrika. Parret er Lars Andreasen, der indtil i søndags var direktør for Hjorthøjgårds seks opholdssteder, samt hans kone Pia Mai Buchholtz.

Sådan her præsenterer ægteparret bag Lamai Safari sig på deres hjemmeside. (Foto: © Screenshot fra lamaisafari.dk)

Det er ikke kun turister, som bliver indkvarteret i safariområdet. I september sidste år tog opholdsstedet Gården, under koncernen Hjorthøjgård, en udsat ung med til Sydafrika i fire uger. Regningen for de fire uger, hvor den unge skulle mandsopdækkes, lød på 292.000 kroner, som blev betalt af den unges kommune, Vejle.

Den unge var i forvejen anbragt på Gården, med konstant mandsopdækning. Det vil sige, at der fast var en medarbejder på den unge døgnet rundt. Men ifølge kommunen var der brug for, i en periode, at forsøge en særlig indsats, hvor der blandt andet skulle være endnu mere personale omkring den unge, med en såkaldt to-til-en bemanding.

Kommunen bevilgede derfor en særlig takst for de fire uger. At det indebar en tur til Sydafrika var formanden for børne- og familieudvalget i Vejle kommune, Torben Elsig-Pedersen (R), ikke klar over, før DR Nyheder kontaktede ham om sagen her syv måneder senere.

- Den slags beslutninger er delegeret ned i systemet. Hvis vi var blevet spurgt til det, havde vi sagt nej. Det ser ekstravagant ud, og det ønsker vi ikke, siger Torben Elsig-Pedersen.

Direktørens safaripark

Destinationen for den unges tur til Sydafrika var Lamai Safari, der ejes af Lars Andreasens kone, Pia Mai Buchholtz. På rejseselskabets hjemmeside beskrives det som et privat område på mere end 10.000 hektar i åben forbindelse med Kruger National Park.

Screenshot fra lamaisafari.dk (Foto: © screenshot)

Lamai Safari er blevet opbygget over de seneste 6-7 år og tilbyder nu ”eksklusiv indkvartering” i seks feriehytter, eller lodges, med i alt 44 sengepladser. Lars Andreasen har derudover firmaet Maseke Game K/S, der ifølge det seneste regnskab driver bestand af vilde dyr i området op til Kruger National Park.

Oplysningerne om at den dyre indsats for den sårbare unge foregik på et safariområde, som opholdsstedets daværende direktør driver sammen med sin kone, overrasker børne- og familieudvalgsformanden i Vejle kommune, Torben Elsig-Pedersen. Han synes, det minder om den opbygning, man tidligere havde i Tvind-imperiet.

- Jeg bryder mig overhovedet ikke om, at man på den måde tilsyneladende kanaliserer offentlige midler over i noget privat, hvor f.eks. et ægtepar deler kasketter og kan sende penge fra det ene selskab til det andet. Det vil jeg opfordre Christiansborgpolitikerne til at få reguleret på plads, siger Torben Elsig-Pedersen.

Den tidligere direktør, Lars Andreasen, trådte i søndags tilbage som leder af Hjorthøjgård med øjeblikkelig virkning. Det skete efter DR’s dækning af en sag om en af de anbragte under Hjorthøjgård, en psykisk syg ung, som i dag er sigtet for drabet på en købmand.

Mandsopdækning med få medarbejdere

Selvom børne- og familieudvalgsformanden i Vejle, Torben Elsig-Pedersen, mener at en tur til Sydafrika virker ekstravagant, tror han ikke, det nødvendigvis har været meget dyrere, end hvis indsatsen var foregået et andet sted.

- Der skulle være to-mandsopdækning på den unge, og det er jo personalet, der koster, siger han.

En liste over de medarbejdere, der var med den unge i Sydafrika, sår dog tvivl hos kommunen om, hvorvidt der var den aftalte bemanding. DR Nyheder har fået aktindsigt i listen, som Hjorthøjgård har udarbejdet på anmodning fra Socialtilsynet, og den viser, at der var to medarbejdere med på turen ad gangen.

Foto fra Lamai Safaris præsentationsvideo på Youtube. (Foto: © screenshot)

Det var aftalen med Vejle kommune, at den unge skulle ’dobbelt’-mandsopdækkes det meste af døgnet, alle ugens syv dage, og at der om natten skulle være én på vagt, som til gengæld skulle være vågen. Det oplyser leder for familie- og handicapafdelingen, Else Zippor, da DR præsenterer hende for medarbejderlisten.

- Min vurdering er, at vi ikke har fået, hvad vi har betalt for. Hvis man er vågen om natten, hvordan kan man så arbejde og deltage i en to-til-en normering næste dag?

Lars Andreasen selv på vagt

I de sidste ni dage af turen var opholdsstedets daværende direktør, Lars Andreasen, selv en af de to medarbejdere, der havde opgaven med den unge. Det fremgår af oplysninger, som Hjorthøjgård har givet til Socialtilsynet. Også afdelingslederen fra et af Hjorthøjgårds opholdssteder deltog i opgaven, i de første fem dage af rejsen. Det er dog ikke fra det opholdssted, hvor den unge er anbragt.

Hjorthøjgård har til Socialtilsynet oplyst, at de to øvrige medarbejdere på opgaven var henholdsvis den unges kontaktpædagog og hans støttelærer i skolen. Dette kan Vejle kommune ikke bekræfte, da de ikke kender navnene på de faste medarbejdere, der havde med den unge at gøre under anbringelsen.

En arbejdsgruppe under Socialministeriet har tidligere beregnet, at en særforanstaltning med konstant mandsopdækning med én medarbejder - et såkaldt 1:1 tilbud - kræver seks fuldtidsansatte. Og i denne her sag havde Vejle kommune altså bevilget en mere omfattende bemanding, et såkaldt 2:1 tilbud.

Den tidligere direktør for Hjorthøjgård, Lars Andreasen, svarer på kritikken i en mail til DR. Han skriver at:

- I vores tilbud til Vejle kommune vedrørende turen blev det vurderet, at der var behov for 2 medarbejdere. Behandlingsplan og strategi blev godkendt af kommunen forud.

Lederen af familie- og handicapafdelingen i Vejle kommune, Else Zippor, vil nu bede Hjorthøjgård om en redegørelse for bemandingen på turen set i forhold til, hvad der var aftalt, og hvad der blev betalt.

Den unge er ikke længere anbragt under Hjorthøjgård.

Drabssigtet ung var i Afrika

Den unge fra Vejle kommune er ikke den eneste, der har været i Afrika under sin anbringelse på et af Hjorthøjgårds opholdssteder.

DR Nyheder har spurgt i flere kommuner, og Vesthimmerlands kommune oplyser, at man i 2016 havde en ung, der var anbragt under Hjorthøjgård, på udlandsrejse til Afrika i tre uger. Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser til DR, at det var en del af behandlingen, og at der ikke var nogen ekstra udgift for kommunen.

Også Aalborg kommune oplyser at kende til, at Hjorthøjgård lejlighedsvis har haft en ung på rejse til Afrika ”som en del af stedets pædagogiske indsats”. Ifølge kilder omkring Hjorthøjgård er der tale om den psykisk syge unge, der nu er sigtet for drabet på købmanden i Suldrup.

Heller ikke Aalborg kommune har bevilget ekstra penge til rejserne, oplyser kommunens Familie- og beskæftigelsesforvaltning.

Hjorthøjgård: udgiftsniveau i orden

Den nu afgåede direktør for Hjorthøjgård, Lars Andreasen, kan ikke huske, hvor mange unge, der har været afsted til Afrika, men han mener, det måske har været syv. Han skriver i en mail til DR Nyheder:

- Det er ingen hemmelighed, at vi ejer en farm i Afrika. Det ved hele Fjerritslev. Og netop derfor var vi ekstremt påpasselige med at sikre, at priserne var under markedspris, og at dette også i øvrigt var på et relevant plan.

Ifølge Lars Andreasen har Hjorthøjgård haft en revisor til at undersøge priserne, efter at DR Nyheder har spurgt en række kommuner til Afrika-rejserne. Konklusionen var, ifølge Lars Andreasen, at ”de priser der blev anvendt var under markedspriser.” Han tilføjer også, at de anbringende kommuner er ”fuldt ud informeret og har godkendt udgifterne”.

Hjorthøjgårds advokat, Bjarke Vejby, har tidligere uopfordret skrevet til DR Nyheder om Afrikarejserne. I mailen fra 14. februar skriver Bjarke Vejby, at Revisionsfirmaet BDO har sammenlignet udgifterne til rejserne, ”dels med farmens listepriser, men også med sammenlignelige priser for ophold, fortæring og aktiviteter på en tilsvarende farm i regionen”. Dette har ifølge advokaten ikke givet anledning til bemærkninger.

Foto fra Lamai Safaris præsentationsvideo på Youtube. (Foto: © Screenshot fra YouTube.)

Kommunen vil tage ved lære

Formanden for børne- og familieudvalget i Vejle kommune, Torben Elsig-Pedersen, tvivler på, at det giver mening, at tage de unge til Sydafrika.

- Der er jo ikke noget umiddelbart pædagogisk, der tilsiger, at det skulle være så meget bedre, siger Torben Elsig-Pedersen.

Kommunen godkendte den ekstra bevilling til at sætte mere bemanding på den unge efter et oplæg fra Hjorthøjgård, men uden på det tidspunkt at være bekendt med, at opholdet skulle foregå i Afrika, siger Else Zippor.

Hun mener, ligesom børne- og familieudvalgsformanden, at hun ville have sagt nej til Afrika, hvis hun havde vidst det.

- Jeg ville have været skeptisk, for der var tale om en ung, der havde som problem, at han ofte stak af, og hvad nu hvis han gjorde det dernede ?, spørger Else Zippor.

Else Zippor understreger dog, at opholdet havde en vis positiv effekt, og at det efter Afrikaturen var muligt at nedsætte bemandingen på den pågældende unge.

Hjorthøjgård har til Socialtilsynet skrevet at turen ”har vist sig enormt prægnant”.

Ifølge den afgåede direktør, Lars Andreasen, var der et klart pædagogisk sigte med at tage unge ned til Sydafrika. Det skriver han til DR Nyheder.

- Vi havde mange lærings-ting i gang med dyrelivet, sporing af dyr, vegetation, økologi, vildtpleje, madlavning, vandreture i bushen osv. Der blev besøgt lokale kirker og møder med lokalbefolkningen og de fik adgang til at afprøve engelsk.

I Vejle Kommune vil man overveje at handle anderledes, næste gang en lignende situation opstår.

- Måske kan vi lære af denne sag, at vi skal stille nogle flere krav, når vi laver aftaler om særlige foranstaltninger. Og så må vi jo også sige, at vi er meget afhængige af Socialtilsynets arbejde med at sikre kvalitet op opholdsstederne, siger Else Zippor.