Den nu tidligere direktør og medejer for Hjorthøjgård-koncernen, Lars Andreasen, fik million-indtæ på at leje ejendomme ud til sine egne opholdssteder og tog anbragte unge med på tur til sin egen safari-farm i Afrika.
Det er en sammenblanding af interesser, der ikke burde være lovlig, mener Socialpædagogernes formand Benny Andersen.
- Jeg synes der er tale om en kynisme og en tænkning, vi ikke kan være bekendt. Hver gang man hiver en million ud, går den fra det, man kunne have gjort for at hjælp drenge og piger og give dem en ny chance i deres liv, siger han.
Lars Andreasen har i de forløbne fem år fået omkring 5,5 millioner kroner ind for husleje i ejendomme, som han dels ejer personligt, dels gennem et ejendomsselskab. Lejeren var den koncern af opholdssteder, som han selv er stifter og medejer af.
- Det kan godt være, der ikke er noget ulovligt i det, men det bør ikke være sådan, at man kan spekulere og tjene penge på udsatte drenge og pigers liv. Det må vi have sat en stopper for en gang for alle, siger Benny Andersen, som opfordrer socialminister Mai Mercado (K) til at se på sagen.
Afrika-ture med eget safari-selskab
Lars Andreasen driver også en-safari farm, som flere anbragte unge har besøgt som en del af deres behandling på opholdsstedet.
I et tilfælde har Hjorthøjgård fået en ekstrabevilling til at lave et såkaldt enkeltmandsprojekt for en anbragt ung, hvor der var ekstra personale til rådighed for den unge i en periode. Vejle Kommune betalte 292.000 kr. for dette.
Projektet udmøntede sig i et fire-ugers ophold på Lars Andreasens egen safari-farm i Sydafrika. Det er en meget uheldig sammenblanding af roller, mener Benny Andersen.
- Det tænker jeg er helt forkert. At blande éns forretning sammen på den måde med noget privat nede i Afrika. Jeg synes, man skal adskille de her ting, siger socialpædagogernes formand.
Tidligere direktør: Alting var godkendt
Efter DR’s historier om opholdsstedet Hjorthøjgård, er Lars Andreasen trådt tilbage som direktør i Hjorthøjgård, men i skrivende stund er han fortsat medejer af koncernen.
Den tidligere direktør har ikke stillet op til interview, men han skriver til DR, at lejevilkårene for de udlejede huse i alle tilfælde er godkendt af de anbragte børns kommuner eller af Socialtilsynet.
- Det står Hjorthøjgårds bestyrelse frit for at bringe lejekontrakter til ophør i henhold til de vilkår der gælder, skriver han til DR.
Om besøgene på safari-farmen skriver Lars Andreasen:
- Det er ingen hemmelighed, at vi ejer en farm i Afrika. Det ved hele Fjerritslev. Og netop derfor var vi ekstremt påpasselige med at sikre, at priserne var under markedspris, og at dette også i øvrigt var på et relevant plan.