Hvordan får man børn til at spise grøntsager? Det spørgsmål har forældre nok stillet sig selv siden tidernes morgen.
Nu forsøger kampagnen GoCook at gøre børn mere interesserede og også gerne bedre til at lave mad, end deres forældre er det.
161.000 skoleelever får i de kommende uger udleveret såkaldte smagekasser med økologiske grøntsager og en masse opskrifter.
- Vi er på vej til at skabe en generation af analfabeter i køkkenet, som ikke ved, hvor maden kommer fra og som for eksempel tror, at rødbeder kommer fra et glas, siger projektleder hos GoCook Bente Svane Nielsen.
Børn skal vide, at der er et valg
Bag projektet står butikskæden Coop, som har lavet en analyse, der viser, at det kun er fire procent af danske børn, der i dag hjælper til i køkkenet.
- Det vil sige, at man ikke har det fællesskab om mad, som man havde tidligere, siger Bente Svane Nielsen.
På Mou Skole uden for Aalborg har lærer Marie Toft meldt 6. klasse til projektet. For det er vigtigt, at børnene ved, hvad de har at vælge imellem, siger hun.
- Jeg siger ikke, at de skal vælge økologisk, for det er jo også et spørgsmål om økonomi, men de skal i hvert fald vide, hvad det gør, hvis man vælger det fremfor konventionelt, siger Marie Toft.
Hvad er økologi egentlig?
Mens eleverne i 6. klasse skræller kartofler, bliver der netop talt om økologi i skolekøkkenet.
- Jeg ved ikke rigtigt, om det er noget, vi bruger der hjemme, siger Amalie, en af eleverne.
Det gør de til gengæld hos Annikas familie.
- Økologi er jo det, hvor man ikke sprøjter det. Og så skal det også være sundere for mennesker, siger Annika fra 6. klasse.
Mad kommer jo fra supermarkedet
Hos GoCook håber projektleder Bente Svane Nielsen, at nutidens børn bliver bedre til at lave mad, end deres travle forældre gør det. For ifølge hende er mandag til fredag ren overlevelse, hvor vi har de samme ti retter, vi laver.
- Tidligere parterede man en gris, som børnene måske var med til at kigge i. I dag går man hen og køber den færdige fars i supermarkedet og har travlt med at komme hjem og få det der madlavning overstået, siger hun.
Og det risikerer at få konsekvenser.
- Vi taber generation for generation vores viden om mad. Og hvis den kurve skal vendes, så er vi nødt til at skabe en generation, der bliver bedre til at lave mad, siger projektlederen.
Og den opfattelse bliver delt i køkkenet på Mou Skole.
- Børnene bliver jo også forældre en dag og hvad har de så af udgangspunkt?, siger lærer Marie Toft.