Politiinspektør: Ikke mere kriminalitet ved Kærshovedgård end andre steder - men folk er utrygge

Politiet bekræfter, at folk er mere utrygge. Men kriminaliteten er ikke steget, lyder det fra politiinspektør.

Beboerne på Kærshovedgård skaber utryghed blandt beboerne i området. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Socialdemokratiet ønsker, at naboer til Udrejsecenter Kærshovedgård skal have kompensation for at bo tæt på centeret som kompensation for den utryghed de oplever på grund af de mange udlændinge i området.

Sådan lyder et af i alt syv forslag fra Socialdemokratiet, der vil "skabe kontrol" med situationen omkring det udskældte midtjyske udrejsecenter.

Men antallet af anmeldelser til politiet er ikke steget i området før og efter udrejsecentret kom til byen. Det viser en aktindsigt, som DR P4 Midt & Vest har fået hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfay fastholder dog, at borgernes utryghed bør kompenseres med en økonomisk pose penge.

- Det vi hører fra kommunalbestyrelsen, fra borgmesteren og lokale erhvervsdrivende er, at der er sket en forandring, og det vælger vi selvfølgelig at stole på, siger Mattias Tesfay.

Antallet af anmeldelser inden for Straffeloven, Loven om euforiserende stoffer og Våbenloven har svinget de seneste år. Men de viser ikke en stigning siden Kærshovedgård blev udrejsecenter for afviste asylansøgere, udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold.

Hvorfra ved du, at folk er blevet mere utrygge?

- Vi sidder ikke og opfinder ting og trækker det ned fra en tilfældig hylde. Vi prøver at lytte til de mennesker, der bor i lokalsamfundet – særligt kommunalpolitikerne i området, og vi får en masse henvendelser fra en masse mennesker. Af dem har jeg fået et rimelig entydigt billede; nemlig, at trygheden er faldet i området, efter at centret er åbnet, siger Mattias Tesfaye.

Politi: Folk er utrygge, men ikke mere kriminalitet

Midt- og Vestjyllands Politi har oprettet tryghedsprojektet co-creation, hvor de blandt andet har haft dialogmøder med naboer til Kærshovedgård, netop fordi borgerne har følt sig utrygge.

Chefpolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Claus Hilborg bekræfter også, at beboerne er utrygge, men peger dog på, at der er meget psykologi i utrygheden.

- Det er ikke den faktuelle kriminalitet, som er steget, men frygten for, hvad der kunne ske. Hvem er de mennesker, man ikke kender, og som er et fremmed element i bybilledet. Der er historier, som måske bliver til mere end de reelt er, siger Claus Hilborg.

- Men det er da enormt irriterende for ejerne af Fakta og Ok, som oplever butikstyverier, og at kunder bliver skræmt væk.

Statistisk set er Bording og området omkring Kærshovedgård ikke overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne.

- Reelt ér borgerne mere utrygge, og det er de mere, end i resten af kommunen. Vi har selvfølgelig haft få sager, men ikke en massiv overhyppighed eller sager, hvor de har brudt ind i folks hjem og eksempelvis overfaldet børn. Men hører frygten er der, siger Claus Hilborg.

Han anerkender dog fuldt ud, at folk føler sig utrygge, og derfor er både lokalpolitiet og vagtcentralen ekstra opmærksomme på at reagere hurtigt, hvis der er anmeldelser.

- Folks følelser er folks følelser, og jeg kan godt forstå dem, siger Claus Hilborg.

Flere tyverier på tanken

En af dem, som mærker at beboerne på Kærshovedgård skaber utryghed og uro, er Michael Thulstrup Nielsen, der er medindehaver af OK Plus i Bording. Han oplever alt fra tyveri til verbale overfald og trusler.

- Det er ubehageligt at komme herop, fordi personalet ringer, fordi der er en, der står og råber heroppe. Personligt er jeg blevet truet med tæsk og med at blive slået ihjel, siger Michael Thulstrup Nielsen.

Han hilser derfor Socialdemokratiet forslag velkomment, hvis de får mulighed for tilskud til en vagt i butikken.

- Det vil give tryghed for både os, vores kunder og især vores personale. Så det vil jeg kunne bruge til meget, siger Michael Thulstrup Nielsen.

Ingen indflydelse på huspriser

Socialdemokratiet påpeger også faldende huspriser i området og mener, at boligejerne skal have en kompensation i stil med den, man kan få, hvis man bor tæt på en motorvej eller op og ned ad en vindmølle.

Men hos Nybolig i Ikast oplever de generelt ikke problemer med, at det er svært at sælge husene i Bording.

- Flere af dem bliver solgt, før de kommer på markedet, så det går rigtig fint i øjeblikket. Også selv om Kærshovedgård er der, siger Kasper Bek Vestergaard, der er ejendomsmægler og indehaver af Nybolig Ikast.

Han kan derfor heller ikke bekræfte at huspriserne skulle være faldet. Tværtimod.

- Hvis vi har mærket noget, fra før til nu, er det med et lille plus. Det kan lige så vel have været en lille markedsudvikling, men generelt set, synes jeg, det er status quo, siger Kasper Bek Vestergaard.

Hvis det er et hus med Kærshovedgård som nærmeste nabo, er det dog et emne, som potentielle huskøbere har med i overvejelserne.

- Det er et tema, for det er noget folk snakker om. Så vi snakker også med vores kunder om det, siger Kasper Bek Vestergaard og uddyber om Kærshovedgårds betydning:

- Det er på linje med, om huset ligger tæt på en daginstitution, er der dagligvarebutikker, og hvad er mulighederne for vores børn. Det er på linje med det, men det fylder hverken mere eller mindre, siger Kasper Bek Vestergaard.

Rettelse: Rubrikken er præciseret med politiinspektøren. Desuden er der en præcisering af, at der er tale om huspriserne generelt i Bording, samt en uddybning af betydningen af Kærshovedgård som nærmeste nabo.