Kvindelandsholdets succes skal vende medlemstilbagegang

Siden 2008 har der ikke været så få kvindelige fodboldspillere som nu, men fodboldklubben Vildbjerg SF har knækket koden.

9-årige Marie Brunbjerg er en af klubben 250 pigespillere. På tre år har klubben øget antallet af medlemmer med 25 procent. (Foto: © Claus Rud)

Kvindelandsholdets succes med - indtil videre - en semifinaleplads ved Europamesterskaberne skal lokke flere piger til fodbolden.

Det ser nemlig sløjt ud med medlemstallene, som de seneste år blot er gået nedad.

Den kedelige tendens har dog ikke ramt Vildbjerg SF nordvest for Herning. Her har de knækket koden til at få piger til at spille fodbold, og på tre år har de fået medlemstallet til at stige fra 200 til 250.

- Pigerne skal have minimum de samme tilbud og faciliteter som drengene. Måske endda lidt bedre, siger sportschef i Vildbjerg SF, Keld Østergaard.

Det har 9-årige Marie Brunbjerg nydt godt af. Hun har for alvor fanget essensen af fodbold og er ikke i tvivl om, hvad det bedste ved spillet er.

- Det er, at man må møffe hinanden, og man kan score mange mål, siger Marie Brunbjerg, der drømmer om at blive den nye Pernille Harder.

Piger skal have bedre forhold

I øjeblikket er der 65.000 kvindelige fodboldspillere i DBU, og det tal ønsker fodboldforbundet skal stige til 130.000 i 2025. En målsætning, der ifølge sportschefen i Vildbjerg er optimistisk.

- DBU's målsætning er rigtig fin. Men det er på træningsbanerne, tingene skal skabes, for uanset hvor godt landsholdet klarer sig i Holland, så falder de fra igen, hvis det ikke bliver fulgt op ude i klubberne, siger Keld Østergaard.

Klubbens erfaringer viser, at hvis det skal lykkes, skal pigerne have gode træningsbaner, gode faciliteter og dygtige trænere. I klubben har de for eksempel to trænere per hold.

- Man hører om, at pigerne i nogle klubber ikke får de gode baner, de får de dårlige bolde og de dårlige ting, og så falder de fra lige så hurtigt, som de er kommet, siger han og forklarer:

- Her tror jeg nærmere, nogle i klubben føler, at der bliver gjort lidt ekstra for pigerne.

Sportschefen påpeger, at træningen på ingen måde adskiller sig fra drengenes. Men som træner og ansvarlig for pigefodbold, skal pigerne have en anden opmærksomhed og føle mere tillid og tryghed for at præstere optimalt.

- De har behov for, man interesserer sig for dem som andet end blot fodboldspillere. De skal føle et godt socialt fællesskab, siger Keld Østergaard.

Derfor laver klubben ekstra arrangementer ved siden af fodboldtræningen, så pigerne lærer træneren at kende personligt.

- Det betyder, at når spillerne får vejledning, så kender de træneren så godt, at de tror en tand mere på det. Det er jo ikke alle, der har en selvtillid som Nadim – men når først den tillid bliver opbygget, og de føler sig trygge, så kommer det fodboldmæssige også, siger Keld Østergaard.

Vil udnytte succes

Ifølge DBU har kvindelandsholdet aldrig fået mere eksponering end i øjeblikket, og omkring en halv million seere følger deres kampe. Og det skal udnyttes til at fordoble antallet af kvindelige medlemmer på otte år.

- Det her betyder, at der er rigtig mange piger, der får nogle forbilleder på et kvindelandshold. Og det betyder, at vi måske kan være med til, at endnu flere piger får glæde af fodbolden, siger kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer.

Men ifølge Henrik Brandt, der er direktør i Idrættens Analyseinstitut, skal man ikke tro, at sportslig succes nødvendigvis giver flere medlemmer.

- Vi har kunnet se på nogle af de sportsgrene, der virkelig har haft succes i kvindeidrætten såsom håndbold, tennis og badminton, at der har været medlemsfald over de sidste 10 år, siger Henrik Brandt.