Du har planlagt, at du vil løbe, når du kommer hjem fra arbejde. Alligevel ender du - igen - på sofaen.
Rigtig mange genkender situationen. Selv de bedste intensioner om at motionere kan hurtigt gå i vasken.
- Vi mennesker deler mange gener med chimpanserne, så ofte vælger vi, hvad der er rart i stedet for, hvad der er klogt, siger Søren Brix, som er administrerende direktør for DGI, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger.
DGI er derfor begyndt at bruge nudging og adfærdsdesign for at få flere danskere i bevægelse. Nudging handler om at give folk et kærligt puf i den rigtige retning uden at løfte pegefingre. Og klæde idrætsforeningerne på, så de tager godt imod nye medlemmer og tilrettelægger træningen ud fra den enkeltes niveau.
- Vi kan se, at det virker. Ofte er det nogle få banale ændringer, der skal til for at få inaktive i gang, siger Søren Brix.
Han nævner som eksempel en cykelklub, der førhen brugte billeder fra Tour de France, når de lavede informationsmateriale til nye medlemmer.
- Ikke lige den bedste måde at kommunikere til nybegyndere på. Det er meget bedre at finde billeder, som de nye kan spejle sig i, så de får oplevelsen af, at her er man velkommen og passer ind, siger DGI-direktøren.
Fællesskab er vigtigt for lysten til motion
I de kommende måneder tager DGI rundt til idrætsforeninger i hele landet for at lære ledere og trænere om metoden.
- Ret ofte er det små ændringer, der skal til. For eksempel at en træner sætter en håndskrevet post-it på træningsprogrammet med beskeden 'Vi ses', eller at klubben laver præcise aftaler om, hvem der møder de nye, når de er i klubben første gang, siger Søren Brix.
Undersøgelser viser, at mange nybegyndere falder fra, fordi de enten er usikre eller ikke hurtigt nok bliver en del af fællesskabet i en klub.
Det bekræfter adfærdskonsulent Maja Holm fra projektet 'Bevæg dig for livet', som DGI har startet sammen med Danmarks Idrætsforbund og Nordea Fonden. Målet er at få 600.000 flere danskere til at dyrke motion i 2025.
- Det er sindsygt vigtigt, at man kender nogen på holdet og føler sig velkommen. Bare alene dét ikke at vide, hvad de andre har på af tøj til træning, kan holde folk væk. Husk at fortælle, at det er OK at komme i gammelt sportstøj og ikke eje de nyeste benskinner, siger Maja Holm.
Overvind sofaens magt
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at fysisk inaktivitet hvert år koster 6.000 danskere livet. Så det er vigtigt at rejse sig fra sofaen og komme i gang.
- Der er biologiske årsager til, at vi vælger sofaen frem for løbeskoene. Vi er i mange henseender urmennesker, der energioptimerer og sparer på vores ressourcer, siger Maja Holm.
Hun giver derfor dette råd: Tag aldrig en beslutning om at gå en tur, når du sidder i sofaen.
- Bare alene det at have rejst sig fra sofaen, inden du tager beslutningen, virker. Sofaen har magt over dig, så når du om morgenen har besluttet dig for, at du vil gå eller løbe en tur efter arbejde, skal du gøre det, inden du sætter dig, siger hun.
'Bevæg dig for livet' blev søsat i 2015. Dengang var 68 procent af befolkningen idrætsaktive, og 41 procent var medlem af en idrætsforening. I 2025 skal de tal være ændret til henholdsvis 75 procent og 50 procent, lyder ambitionen.
- Vi får ikke alle op af sofaen, men der er mange gevinster ved at være idrætsaktiv. Al forskning viser, at aktive mennesker har et bedre liv mentalt og fysisk, siger Maja Holm.
Sådan kommer du i gang:
- •
Tag beslutning om motion, inden du sætter dig i sofaen
- •
Planlægger du motion dagen efter, så pak idrætstasken om aftenen og stil den ved hoveddøren.
- •
Vil du dyrke motion i weekenden, så tag sportstøjet på fra morgenstunden.
- •
Lav aftaler med andre eksempelvis nabo eller veninde.
- •
Skriv på sociale medier, når du har meldt dig til event. Så er det sværere at melde fra. Kilde: Adfærdskonsulent Maja Holm