56-årige Henning Leander Sørensen kæmper med at sige noget, mens han med en stav i den ene hånd jagter den lille, hvide plasticbold. Alligevel får han lige råbt efter en af sine yngre holdkammerater:
- Skynd dig, Julie. Du er den yngste!
Kort tid efter giver han fortabt.
- Jeg kan ikke mere.
- Så må du gå på mål, smiler en af hans holdkammerater.
"Har ikke dyrket sport som sådan"
Det er torsdag aften i Aalborg Flyers Floorball Club. To gange om ugen mødes spillerne på et af klubbens motionshold og giver den gas med spil, smil og masser af sved.
Tidligere var idræt ellers ikke lige det, der stod Henning Leander Sørensens liste.
- Da børnene begyndte til floorball, løb jeg en lille tur en gang imellem, men ellers har jeg ikke dyrket sport som sådan, fortæller han.
Men pludselig slog det ham, at han jo lige så godt kunne spille på motionsholdet, mens børnene spillede i hallen ved siden af.
- Det giver mig en masse. Både socialt og fysisk, siger han.
Største donation nogensinde
Dermed er han lige præcis eksemplet på det, som Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI gerne vil have 600.000 flere af. Nemlig idrætsaktive danskere.
Og i dag får de to organisationer så 94 millioner kroner til at nå det mål. Det er TrygFonden og Nordea-fonden, der står bag donationen, som er den største i breddeidrættens historie.
- Det er fantastisk. Den mission, vi har om at få mange flere danskere til at dyrke idræt, kræver en kæmpe indsats, siger formand for DIF, Niels Nygaard.
Motion på recept
Helt konkret lyder målsætningen, at der inden 2025 er 600.000 flere idrætsaktive danskere og 325.000 flere foreningsmedlemmer. En ekstrem ambitiøs målsætning, hvis man spørger DIF-formanden.
- Inden for eliteidrætten sætter man sig høje mål. Det gør vi også. Vi skal sætte barren højt, siger han.
Donationen er en fortsættelse af samarbejdet, Bevæg dig for livet, der begyndte mellem de to fonde og de to idrætsorganisationer i 2015.
Pengene skal bruges til at indgå flere samarbejdsaftaler med kommuner. Kommunerne vil blandt andet begynde at indtænke motion og idræt i deres sagsbehandling med syge og sårbare borgere. For eksempel motion på recept eller nedsat kontingent til familier med en stram økonomi.
"Du skal bare kunne stå i vejen"
Samtidig får 10 udvalgte idrætsgrene penge til at udtænke nye tilbud og til at købe nyt og bedre udstyr.
En af de sportsgrene er floorball, som de seneste år har tiltrukket masser af nye medlemmer, som ellers har været inaktive.
- Alle kan dyrke floorball, siger formand for Aalborg Flyers Floorball Club, Peter Wulff.
- Du behøver ikke at kunne løbe eller kunne skyde til bolden. Du skal bare kunne stå i vejen for bolden, så er du i gang, siger han.
Faktisk behøver man ikke engang at kunne stå på benene, for at spille floorball, fortæller projektleder Bevæg dig for livet - Floorball, Tanja Kilbæk Ramgil.
- Vi har bander, der kan sættes op på stole, så gangbesværede kan spille, mens de sidder ned, fortæller hun.
Ældre og teenagere søges
Dermed er sporten udset til at få flere ældre til at bevæge sig. Ældre og teenagere er nemlig to af store befolkningsgrupper, hvor der er stort potentiale i aktive borgere, fortæller DIF-formanden.
- Og derfor skal vi have lavet mange flere tilbud, hvor man kan komme ind direkte fra gaden og dyrke idræt, siger Niels Nygaard.
Af de 94 millioner kroner får floorball-sporten næsten fem millioner kroner.
- Med de penge kan vi skabe så meget liv derude. Vi tager imod dem med kyshånd, siger hun.
Unge og gamle på samme hold
I hallen i Aalborg tager Henning Leander Sørensen også imod et spilstop med kyshånd.
På motionsholdet prioriterer de spilletid frem for at følge de officielle regler, hvilket giver færre spilstop og pauser.
Til gengæld giver det høj puls og tiltrækker både studerende og mere "livserfarne" borgere som Henning.
- Og det er jo hylesjovt, at sådan nogen unge mennesker gider at spille med sådan et gammelt røvhul som mig, griner Henning Leander Sørensen, mens der bliver uddelt highfives og sagt på gensyn til holdkammeraterne.