Flere problemer med omdiskuteret sundhedsplatform: Kan stadig ikke tjekke kvaliteten af behandlinger

Siden it-systemet trådte i kraft i 2016 har der været problemer med at overføre data om patienternes behandling.

Patienter risikerer ringere behandling, da Sundhedsplatformen stadig oplever en del udfordringer med flere databaser. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Det har vist sig at være svært at holde øje med behandlingskvaliteten inden for eksempelvis hjerte-kar-sygdomme, diabetes og prostatakræft i hovedstaden.

For siden it-systemet Sundhedsplatformen trådte i kraft på Region Hovedstadens hospitaler, har der været problemer med at overføre data, så man ved, om behandlingen er, som den skal være.

Det fremgår af mindst otte årsrapporter, som kvalitetsdatabaserne blandt andet de ovenstående, har udgivet over sommeren.

Og det kan få store konsekvenser for patienterne, mener Jens Winther Jensen, der er direktør for regionernes kliniske kvalitetsprogram.

- Vi kan ikke løbende følge op på kvaliteten af behandlingen og om den lever op til de faglige standarder, der er enighed om i Danmark; og det gør selvfølgelig, at vi ikke kan være helt sikre på, at kvaliteten af behandlingen er, som den skal være, siger han.

Allerede sidste år kom det frem, at Sundhedsplatformen gav udfordringer med at overføre de vigtige indberetninger om patienternes forløb.

Problemerne er stadig ikke løst, og det må regionen få styr på, mener Jens Winther Jensen.

- Indberetningerne må sikres, og uanset om det kan ske via Sundhedsplatformen eller på den gammeldags metode med direkte indberetninger til databaserne, så synes jeg, at det er en opgave at få de her indberetninger op at stå, siger han.

Regioner: Vi tager det alvorligt

Ifølge enhedschef i Sundhedsplatformen Marianne From følger man da også løbende med i situationen og erkender, at der stadig er udfordringer med flere databaser.

- Det er et område, vi tager meget alvorligt, da vi ved, at overleveringen af data og analysen heraf er vigtig for udvikling af pleje og behandling af patienterne, siger hun i en mail til DR.

I Sundhedsplatformen analyserer man lige nu, hvordan man bedst kan understøtte og hjælpe de forskellige databasetyper og dermed sikre en holdbar overlevering af data om patienterne.

For at komme udfordringerne til livs er der afsat ekstra midler til området. Samtidig er der nedsat en taskforce, der skal afhjælpe problemet.

Region Sjællands koncerndirektør Leif Panduro Jensen skriver i en mail til DR, at det er afgørende, at der fortsat leveres data til de nationale kvalitetsdatabaser. For det har betydning for den kvalitetsudvikling, der skal sørge for, at patienterne får den bedste behandling og de bedste forløb.

- Der er derfor afsat betydelige personaleressourcer og midler til fuld integration af disse databaser, så overførsel af data sker automatisk, siger han i mailen til DR.

Processen kommer til at foregå ud fra en prioriteret liste. I Region Hovedstaden vil man da også gerne se fremskridt hurtigst muligt.

- I løbet af det sidste år har vi arbejdet på at skabe integration til to store databaser, og det arbejde forventes færdigt i løbet af i år, siger enhedschefen i Sundhedsplatformen Marianne From i mailen til DR.