11 alvorligt syge kræftpatienter har fået en mangelfuld behandling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde på grund af Region Sjællands it-system, Sundhedsplatformen.
Det skriver Politiken i dag.
De 11 kræftpatienter, der fik kemoterapi, skulle være behandlet med et bestemt lægemiddel, der også var ordineret til patienterne, men ordinationen var forsvundet i Sundhedsplatformen, da de 11 patienter gik fra at være ambulante patienter til at være indlagt.
Vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Beth Lilja beklager fejlmedicineringen:
- Det er vi da utroligt kede af. Det er absolut ikke optimalt på nogen som helst måde, at der er patienter, der ikke har fået den medicin, det var planlagt, at de skulle have.
En af patienterne afgik ved døden. Efterfølgende har hospitalets ledelse erkendt, at det "ikke kan udelukkes", at den mangelfulde behandling, patienten fik, har været årsag til dødsfaldet.
- Det er vi da påvirkede af, og det er utrolig trist. Nu var det jo en meget, meget syg patient, og vi ved ikke, om patienten var død under alle omstændigheder, siger Beth Lilja og tilføjer:
- Patienten fik ikke alle de chancer, som det var planlagt, at patienten skulle have haft.
Den patient, der døde, var ifølge Beth Lilja til Politiken en alvorligt syg mand, der blev indlagt på intensivafdelingen, hvor han ikke fik det ordinerede lægemiddel.
Stor sikkerhed for, at det ikke sker igen
I sidste måned besøgte Styrelsen for Patientsikkerhed hospitalets hæmatologiske afdeling for at udføre kontrol. Fejlmedicinering af de 11 patienter fremgår af den tilsynsrapport, styrelsen efterfølgende har udarbejdet.
For at rette op på manglerne laver afdelingens personale ifølge Beth Lilja flere kontroller, ligesom der er sat undervisning i gang for både læger og sygeplejersker.
Derudover er der rettet i Sundhedsplatformen, så der er ”stor sikkerhed for, at der ikke længere kan ske den type fejl”, siger Beth Lilja:
- Den vurderer jeg som absolut minimal. Man kan jo aldrig nogensinde være 120 procent sikker på noget, men med alt det, der er sat i værk og med den store opmærksomhed, der er på området, så vurderer vi den som negligeabel.
I august lagde Dansk Folkepartis sundhedsordfører op til, at Sundhedsplatformen skal skrottes. Liselott Blixt kritiserede, at it-systemet tidligere har været skyld i fejlmedicineringer af patienter, at kræftpatienter døde på ventelisten, og at læger har sagt op i protest over den elektroniske patientjournals fejl og mangler.