Region Sjælland erkender: Vi er ikke nået i mål med Sundhedsplatformen

Sundhedsdirektør Leif Panduro vurderer, at der vil gå et år, før IT-systemet vil fungere optimalt.

Forventningerne er langt fra blevet indfriet endnu til Sundhedsplatformen. Desuden spår sundhedsdirektøren i Region Sjælland, at der yderligere vil gå et år, før IT-systemet fungerer optimalt. (Foto: © Ann Smed Madsen, DR)

For første gang nogensinde erkender Region Sjælland, at IT-systemet Sundhedsplatformen er langt sværere at få til at fungere end regionsrådet forventede.

Den nytiltrådte sundhedsdirektør Leif Panduro Jensen var ikke selv med til at købe det amerikanske IT-system fra firmaet Epic.

Han arbejdede i Region Hovedstaden, men hørte også de mange jublende salgstaler.

- Der var en optimisme, som var meget stor, fordi vi købte et færdigt system. Men det viste sig jo, at de danske forhold på nogle områder var meget forskellige.

- Det kræver altså et større arbejde, som vi ikke er nået i mål med endnu, siger sundhedsdirektøren om det omdiskuterede IT-system, der har kostet Region Sjælland 700 millioner og Region Hovedstaden to milliarder.

Alligevel har det været nødvendigt at lave et utal af rettelser for at få Sundhedsplatformen til at fungere. Det havde topledelsen i de to regioner ikke forudset.

- Vi vidste det ikke fra starten. Vi var meget optimistiske på systemets vegne, og det har vist sig at være en fejlplaceret optimisme. Det har været langt hårdere og langt sværere at få det til at køre ordentligt, siger Leif Panduro, der mener, at systemet fungerer godt på nogle områder.

En skandale

Det er især lægerne, der har fået et væld af ekstra arbejdsopgaver ved computerne. Det presser dem i hverdagen, fordi regionen i forvejen mangler 120 speciallæger.

Talsmanden for overlægerne i Region Sjælland Lisbeth Hoffmann opfordrede forleden regionen til at skrotte Sundhedsplatformen, som hun kaldte håbløs at arbejde i.

Helt så langt går Lisbeth Lintz, formand for overlægeforeningen i hele Danmark, ikke. Men hun betegner problemerne omkring medicinkortet som en skandale. Sundhedsplatformen taler nemlig langt fra sammen med almindelige praktiserende lægers medicinjournaler, som er Det Fælles Medicinkort, som giver sundhedspersonalet adgang til patienternes medicin og vaccinationer.

- Det er en skandale, at vi mere end to år efter stadigvæk står i en situation, hvor vi ikke er sikre på, at vores patienter bliver korrekt medicineret.

Sundhedsdirektør Leif Panduro forstår frustrationerne. Ifølge ham er problemerne dog blevet mindre omkring medicinkortet.

- Vi kan se, at medicineringsfejl falder. Der er bedre advarsler, hvis man er i gang med at gøre noget forkert med medicin over for patienterne, siger han.

Kompliceret at skrotte systemet

Sundhedsdirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen forklarer, at det er for besværligt at skrotte Sundhedsplatformen.

Han mener, i stedet det er bedre at fortsætte arbejdet med at få den til at fungere. Andet vil være for tidskrævende.

- Hvis vi skal skrotte det, så skal vi planlægge og udføre et nyt udbud. Det vil tage et års tid. Så skal vi til at bygge alle de integrationer til alle mulige andre ved røgtensystemer og laboratoriesystemer. Det kommer til at tage årevis, siger han.

Sundhedsdirektør Leif Panduro Jensen forventer der vil gå et år, før de fleste problemer med platformen er løst. Han afventer nemlig, at systemet bliver opgraderet til november. Herefter vil der gå endnu en tid, inden det fungerer godt.

- Mit bud er, at om et års tid, så vil de fleste være glade. Men det er en rejse, hvor flere og flere ting fungerer godt i løbet af det år.

Formanden for overlægeforeningen, Lisbeth Lintz er på ingen måde tilfreds.

- Altså to et halvt år, står vi så henne, før vi kan stole på systemet. Og jeg må indrømme, at når jeg føler efter, så nager der en tvivl. Nu har vi jo hørt det rigtig mange gange i Region Hovedstaden, at systemet var perfekt, og der var ikke nogen fejl. Men det har ikke været tilfældet.

Overlæge sagde op i protest

Overlæge Michael Halder er blandt en af de læger, der har fået nok af Sundhedsplatformen. Han har for nylig sagt sin stilling op.

Han er træt af at bruge alt for meget tid på at klikke og dokumentere i Sundhedsplatformen i stedet for at tage sig af de syge og deres bekymrede pårørende.

- Det er et forfærdeligt system. Det har taget min glæde ved at gå på arbejde og vise omsorg for patienter og pårørende i den pressede situation, de er i, siger han.