Det har store konsekvenser for medarbejderne, når styrelser bliver skåret over i forbindelse med udflytningen af statslige arbejdsplader fra København til provinsen.
Det viser en ny undersøgelse fra Rambøll, der blandt andet slår fast, at flytningerne har betydet nedgang i produktiviteten, og at arbejdsbyrden er blevet større for de medarbejdere, der er blevet tilbage i København, efter at en styrelse er blevet splittet op.
Det er blandt andet sket i Landbrugsstyrelsen, som blev delt i to - med en afdeling i sønderjyske Augustenborg og én i København.
- Mange mennesker har skullet løbe hurtigere og i forhold til effektiviteten i opgaveløsningen, er det klart, at man har skullet gå nogle ekstra kilometer for at opnå det samme, siger Thomas Schjønning, tillidsrepræsentant for Dansk Magisterforenings medlemmer i Landbrugsstyrelsen.
Han fortæller, at udflytningen har presset medarbejdere i København, som skulle jonglere med ekstra arbejdsopgaver og oplæring af nye kollegaer. Det samtidig med, at penge og ressourcer er gået til at opstarte den nye afdeling i Augustenborg. Undervejs har mange af medarbejdere i København søgt væk fra afdelingen og dermed er endnu mere erfaring gået tabt, fortæller han videre.
- Vi oplever, at det presser os på ressourcerne med udflytningen, så det har ikke været en overskudsforretning i forhold til det niveau, man kan løfte, vurderer Thomas Schjønning.
I Dansk Magisterforening bekræfter man det store arbejdspres, som de tilbageværende medarbejdere har været udsat for.
- Det er heftigt for arbejdsmiljøet, når medarbejderne konstant bliver pålagt nye arbejdsopgaver og nye roller i et tempo, hvor det er svært at følge med, siger formand Camilla Gregersen.
Dansk Magisterforening er sammen med fagforeningerne Djøf og IDA kommet med en opfordring til politikerne om at huske den del af arbejdspladsen, der bliver tilbage, når næste runde af udflytninger sættes i gang i starten af det nye år.
- Man er nødt til at have fokus både på opstarten af de nye afdelinger, men også på at de afdelinger, der er i København, er velfungerende. Der skal man have fokus på deres arbejdsmiljø, mener Camilla Gregersen
Også Thomas Schjønning håber, at politikerne har konsekvenserne af udflytning og opdeling med i overvejelserne, når den nye bølge af udflytninger skal rulle i det nye år.
- Hver gang, man ryster træet på den måde, og man flytter folk rundt som brikker, så mister man en hel del, siger han.