Tusindvis dør af skrumpelever - men en ostescanner kan redde os

Odense Universitetshospital vil være verdens bedste til at redde mennesker med dødelige leversygdomme.

Hvert år dør 1.000-3.000 danskere af skrumpelever. Men samme scanner, som mejerierne bruger til oste, kan redde mange, før det er for sent. (© DR)

Skrumpelever er en overset og tabubelagt sygdom, selvom hver femte af os får den.

Sygdommen hænger sammen med vores livsstil, og problemet med den er, at lægerne ofte opdager den for sent til at kunne redde os.

Den historik vil forskere på Odense Universitetshospital ændre, derfor poster hospitalet nu selv 14 millioner kroner i leverforskning de næste fem år.

- Problemet er stigende. Det skyldes, at vi ikke har været gode nok til at udvikle behandlingen og ting, der kan finde sygdommen tidligt, forklarer lederen af forskningscenteret på OUH, Alexander Krag.

Tidligere har hospitalet fået 38 millioner kroner til leverforskning, men nu vil hospitalet tage skridtet videre og oprette et eliteforskningscenter.

En af hospitalets forskere har fundet ud af at bruge en ostescanner fra fødevareindustrien, som kan opdage en begyndende skrumpelever.

- Halvdelen af dem, jeg har fået ind i min klinik, er døde indenfor tre år, men med ostescanneren kan vi finde folk med skrumpelever langt, langt tidligere, siger lektor Maja Thiele, som nu bruger scanneren dagligt.

OUH bruger denne ostescanner hver dag og til alle leverpatienter. Den har en værdi på cirka en halv million kroner. (© Echosens)

Ostescanneren er udviklet til at måle en osts modenhed. Den sender ultralyd ind i osten og måler, hvor stiv osten er. Scanneren kan opdage skrumpeleveren længe, inden du selv kan mærke den, eller læger kan måle sygdommen i blodprøver. Den er også smertefri til forskel fra vævsprøver.

Verdens bedste skal fjerne fordomme

Udover hospitalets egne millioner, vil man søge fondsmidler for yderligere 28 millioner kroner. For det danske hospital vil være verdens bedste, når gåden om skrumpeleveren skal besvares:

- Lige nu er vores forskergruppe af international klasse. Vi håber, at pengene kan gøre, at vi når op i den øverste del af den internationale konkurrence, siger Kim Brixen, direktør på OUH.

Maja Thiele håber, at pengene også kan gøre os alle klogere på sygdommen, så fordomme om f.eks. alkoholiserede patienter kan fjernes.

- Vores patienter oplever, at det er forbundet med en stigmatisering. Vi vil gerne hjælpe med at få sygdommen frem i lyset, så vi kan tale fordomsfrit om skrumpelever som alle andre sygdomme, forklarer hun.

Maja Thiele er blandt finalisterne til Ph.d. Cup, som bliver vist på DR2 lørdag klokken 20.