Hver tiende dansker risikerer at få skrumpelever. Sygdommen er dødsensfarlig og tager hvert år livet af knap 1.000 danskere. Det viser tal fra Odense Universitetshospital (OUH).
Derfor har hospitalet fået 47 millioner kroner til at forske i sygdommen.
- Vi ved ikke, hvorfor nogen opbygger arvæv og får skrumpelever, og hvorfor nogen ikke gør. Den basale viden vil vi gerne have. Og så mangler vi også metoder til at finde dem, som har risiko for at danne skrumpelever og metoder til behandling, siger overlæge og leder af forskningsgruppen Aleksander Krag.
Skrumpelever udvikler sig over årtier, så de skader, man eksempelvis har pådraget leveren i ungdommen, viser sig først 10 til 20 år senere.
Forskerne har brug for 400 personer, der vil deltage i forsøg. Kriteriet er, at man skal have et alkoholforbrug, der ligger på eller over Sundhedsstyrelsens maksimumgrænse, som er 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd.
Ifølge overlægen drikker over en million danskere mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er ikke kun alkoholikeren på bænken, men også hr. og fru Danmark, som dagligt nyder vin til aftensmaden, som skal passe på.
- Det er en dårlig idé at drikke hver dag, og man skal ikke drikke mere end fem genstande. Men mange tror ikke, at alkohol er så farligt, men det er selvbedrag, siger overlægen.
Får man skrumpelever er den eneste behandlingsmulighed i dag levertransplantation. Ifølge OUH er det kun 38 procent af patienterne, som overlever de første tre år, når de har fået konstateret sygdommen.