Gamle flæskestege og gylle bliver til varme hos stadig flere fynboer i form af biogas. Energiselskabet NGF Nature Energy er på kort tid blevet den førende danske leverandør af biogas herhjemme.
I denne uge åbner det fynske selskab Danmarks største biogasanlæg, der er koblet direkte på naturgas-nettet og derfor her og nu kan gå ind og tage over for naturgassen.
Med yderligere fire anlæg på vej stopper ambitionerne ikke her. Hos Nature Energy arbejder man nemlig hen imod en fremtid i 2050, hvor biogas helt erstatter naturgassen, der er ved at slippe op.
- Det kræver, at vi bliver effektive omkring vores affaldsindsamling og kan bruge det affald, der er i samfundet til at putte i biogasanlæggene og få energi ud af det, siger direktør Ole Hvelplund.
Godt på vej allerede
Allerede nu vokser produktionen af biogas rundt om i landet. En ny vurdering fra Energistyrelsen siger, at biogasproduktionen vil være tredoblet inden 2020, og det er vigtigt i kampen for at blive fri for kul og olie, siger energiminister Lars Christian Lilleholt (V):
- I takt med, at vi har planer om at udfase de fossile brændstoffer, er det helt afgørende at finde ordentlige erstatninger. Der er biogas et meget relevant område at satse på, siger ministeren.
Derfor er det også ekstra vigtigt, at der bliver investeret nu, mener Ole Hvelplund fra Nature Energy:
- Hvis vi skal være klar til at levere gas, så har vi brug for grøn gas. Derfor skal vi i gang med at investere i biogas nu, siger Ole Hvelplund.
Dyrt, men det kan opbevares
Det er dog ikke lutter guld og grønne skove med biogassen. Lige nu er den dyrere at producere end for eksempel den direkte konkurrent naturgassen. Til gengæld har biogassen en stor fordel i forhold til andre grønne energiformer.
Modsat sol- og vindenergi kan biogas nemlig opbevares, og det giver fordele, siger Sven G. Sommer, der er professor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet:
- I de perioder, hvor der ikke er så meget vind, vil energi fra biogassen meget hurtigt kunne starte alternativ produktion af varme og el op, siger han.
Professoren glæder sig samtidig over, at to af de fire planlagte Nature Energy-anlæg skal ligge på Fyn, for det vil betyde, at der bliver skabt flere arbejdspladser i det fynske.
De seneste beregninger viser, at de naturlige gasdepoter formentlig slipper op i løbet af dette århundrede.