De otte fynske kommuner bag gasselskabet NGF Nature Energy overvejer at sælge dele af firmaets biogasselskab.
Senest har byrådet i Odense som den sidste ejerkommune godkendt muligheden for at arbejde frem mod et delvist salg.
NGF Nature Energy, tidligere Naturgas Fyn, er ved at etablere tre biogasanlæg på Fyn og i Jylland. Skal der skrues op for den udvikling, så skal der hentes investeringer udefra, forklarer Odenses borgmester Anker Boye (S).
- Vi vil gerne have mere kapital, og derfor kunne et delvist salg af biogassen være et nyttigt instrument til at få kapital ind udefra, siger den socialdemokratiske borgmester til DR Fyn.
Vil have lovændring
I første omgang vil kommunerne sælge en del af biogasanlæggene, men ifølge Odense-borgmesteren kan en total privatisering også på sigt blive løsningen. Samme holdning lyder fra byrådet i Svendborg, forklarer Jens Munk (DF).
- Vi er enige om, at vi vil have kapital tilført op til de 49 procent, som det er mulig i dag. Jeg er repræsentant for kommunerne, og hvis det er et guldæg, vi har, så er det et område, vi skal arbejde med, siger Jens Munk, der også er medlem af Nature Energys bestyrelse.
- •
Fakta om NGF Nature Energy
- •
I 1972 oprettede den danske stat Dansk Naturgas A/S. Året efter skiftede selskabet navn til Dansk Olie og Naturgas A/S (DONG). I 1979 vedtog Folketinget at indføre naturgas i Danmark, og DONG indgik den første aftale om udvinding og levering af naturgas med Dansk Undergrunds Consortium. Som led i denne aftale oprettedes NGF Nature Energy som ét af fem regionale distributionsselskaber.
- •
NGF Nature Energy blev stiftet af 27 fynske kommuner i 1979. Selve anlæggelsen af naturgasnettet på Fyn blev påbegyndt i 1981 og beløb sig til 1.3 mia. kr. I dag ejes NGF Nature Energy af borgerne i de 8 fynske kommuner og afsatte i 2010 cirka 500 mio. m3 gas til Fyn og resten af landet. (Kilde: NGF Nature Energy)
Samtidig vil kommunerne have ændret loven, så de kan få lov at beholde nogle af pengene, hvis de sælger. Som det er nu, vil pengene fra et salg nemlig blive modregnet i kommunernes bloktilskud, forklarer Anker Boye.
- Hvis vi skal have noget ud af det, så bliver vi nødt til at få ændret de modregningsregler, som eksisterer nu. Det er ikke noget, vi selv kan gøre. Det er noget, man skal klare fra Christiansborg, siger Odense-borgmesteren.
EL imod
Byrådene har foreløbig kun besluttet at arbejde med muligheden for at sælge. Et kommende salg vil kræve en ny godkendelse i hvert enkelt byråd, og blandt andet i Odense vil Enhedslisten kæmpe imod et salg til private investorer.
- Jeg mener, at vi skal beholde vores fælles infrastruktur på energiområdet i offentligt regi. Det skal være forbrugerejet, altså ejes af de borgere, som skal have energi fra det, siger Enhedslistens odenseanske byrådsmedlem Brian Skov Nielsen til DR Fyn.
Han mener, at et salg primært handler om at lukke et akut hul i kassen, og ikke om at udvikle biogassen.
Ifølge en rapport, som Deloitte og Blue Planet Innovation har udarbejdet for Biogas Taskforce, er det svært at finde finansiering til biogasanlæg.
I 2012 indgik den tidligere regering en bred energiaftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om udbygning af biogassektoren frem til 2020.