De danske biogasanlæg af pivutætte, konkluderer en rapport, som Cowi har udarbejdet for Energistyrelsen, skriver Ingeniøren.
4,2 procent af den kraftige drivhusgas methan siver ud af de danske biogasanlæg og forsvinder op i atmosfæren, og en professor mener, at politikerne skal stille krav til ejerne om at tætne anlæggene, hvis de skal have støtte.
Rapporten bygger på målinger fra ti biogasanlæg, som Agrotech og Dansk Gasteknisk Center har foretaget. Ifølge målingerne forsvandt 4,2 procent af den methan, som biogasanlæggene producerede, op i den blå luft.
Gevinst forsvinder helt
Som drivhusgas virker methan 25 gange så kraftigt som CO2. Derfor fjerner lækagerne helt den klimagasgevinst, der er ved at fyre med biogas i stedet for eksempelvis naturgas.
Biogassens samlede klimaregnestykke er kompliceret, fordi en del methan fordufter ud i atmosfæren, også hvis gyllen bliver lagret i gylletanke.
FN’s klimapanel, IPCC, er så utilfreds med den måde, Danmark hidtil har opgjort klimagevinsten på, at et nyt projekt skal udrede, om der er tale om et skønmaleri. Målingerne af lækager er kun én del af det arbejde.
Krav til landmændene
Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, der er ekspert i bioenergi, siger, at en regnemodel fra et tidligere projekt viser, at hvis 9 procent af methanen slipper ud i atmosfæren, så er biogas ikke længere en fordel for klimaet.
Jørgen E. Olesen foreslår derfor, at der bliver stillet krav til de landmænd, der skal have støtte, om et system, der kontrollerer, om der siver methan ud af deres anlæg.
I Energistyrelsen pointerer chefkonsulent Bodil Harder, at de 4,2 procents udslip fra undersøgelsen ikke kan bruges som rettesnor for samtlige danske biogasanlæg. Hun mener, at biogas generelt har et positivt klimaregnskab, som dog kan blive bedre.
/ritzau/