Politikerne i Region Syddanmark er stærkt bekymrede over, at Bios i gennemsnit manglende fem ambulancer og akutbiler om dagen.
DR Fyn og Fyens Stiftstidende har, på baggrund af regionens egne tal for hvor meget ambulancerne og akutbilerne var ude af drift under Bios, kunnet kortlægge, at Bios i snit ikke leverede fem ambulancer og akutbiler hver eneste dag i de 331 dage som selskabet var ambulanceoperatør i Region Syddanmark.
Politikerne bekymrer sig særligt, fordi tallene kun er et gennemsnit, og der dermed har været dage, hvor langt flere biler har været ude af drift.
- Vi vidste, at der var problemer hos Bios. Men det er voldsomt, at der i gennemsnit var fem biler væk, for det betyder, at det har været langt værre nogle dage. Og det er bekymrende, siger Thies Mathiasen, gruppeformand for Dansk Folkeparti.
Også regionsrådets største Bios-kritiker, SF's Ida Damborg, er rystet. Men hun er alligevel ikke overrasket.
- Det passer godt med det billede, jeg fik fra de patienter, reddere og det sygehuspersonale, der kontaktede mig. Det betyder, at der henover perioden har været endnu større mangler. Og det bekymrer mig rigtig meget, siger hun.
Fagligheden i orden
Formanden for præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V), er på ingen måde tilfreds med Bios’ manglende leverancer.
Men selvom selskabet kun kunne levere 92 procent af de ambulancer og akutbiler, som man havde aftalt med regionen, så var fagligheden i det samlede ambulanceberedskab i orden, forsikrer han.
- Når vi ikke greb ind før, skyldes det, at vi havde et meget tæt samarbejde med vores vagtcentral og præhospitalets leder, som løbende vurderede, om det var fagligt forsvarligt. De har på intet tidspunkt været i tvivl om, at det vi havde var forsvarligt, siger Thyge Nielsen.
Han tilføjer, at man blandt andet købte op til fire ambulancer ind hos regionens anden ambulanceoperatør Responce for at dække af for Bios.
Også Thies Mathiasen kan stå inden for, at fagligheden har været sikret.
- Folk har kunnet regne med, at der er kommet en ambulance, når de har haft brug for det, så de kunne komme på sygehuset inden for en rimelig tid, siger han.
Store mangler blev accepteret
Den opfattelse deler Ida Damborg dog ikke.
Hun påpeger, at da man i 2015 satte ambulancedriften i udbud, havde man beregnet, hvor mange ambulancer og akutbiler, der skulle til for at sikre borgerne.
- Det har man slet, slet ikke overholdt under Bios. Jeg tror, at havde man opgjort Bios’ mangler, så havde vi politikere ønsket at købe ekstra ambulancer ind én til én, så borgerne fik den service, de kunne forvente, siger hun og fortsætter:
- I stedet sagde man, at vi slet ikke har brug for så mange ambulancer, fordi man vidste, at Bios ikke kunne levere. Så nedlagde man ambulancerne eller lavede dem om til sygetransporter. Jeg synes faktisk, at man gjorde servicen meget dårligere for borgerne i stedet for at gå ud og købe det, som Bios ikke kunne levere, siger hun.