Om få dage byder borgmester på Bornholm Winni Grosbøll velkommen til det sjette Folkemøde i Allinge på Bornholm.
Sidste år var der omkring 100.000 besøgende i løbet af de dage, Folkemødet blev afholdt, men deltagelsen fra folketingpolitikere var lavere end i de foregående år.
Valgkampen op til folketingsvalget fik flere politikere til helt at aflyse eller forkorte deres besøg.
Det bliver helt anderledes i år, mener festivalleder Jette Lykke.
- Der var noget færre, end der plejer at være sidste år, og de var der i kortere tid. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der kommer langt flere politikere i år, siger hun.
Kendte politikere trækker flere gæster til
Det har især stor betydning for arrangementet, at så mange kendte politikere kommer, mener Frej Elbæk Schjeldal. Han er direktør i kommunikationsfirmaet Elbæk, som har været med til at brande Folkemødet.
- Sidste år manglede folketingspolitikerne i dén grad til Folkemødet. Det er dem, som både borgere og organisationer gerne vil møde og debattere med. Derfor er det også glædeligt, at girafferne vender så stærkt tilbage i år, siger han.
Politikere prioriterer Folkemødet
Folkemødet er ikke bare vigtig for borgerne og organisationer. Det er også en begivenhed, som de danske politikere prioriterer højt.
Venstre stiller med godt 30 folketingsmedlemmer inklusiv ministre op, fortæller partisekretær Claus Richter.
- Det er politik i sin ypperste form. Det er debatter mellem de politiske partier, men det er også der, hvor politikerne har mulighed for at møde interesseorganisationer og den helt almindelige borger til politiske diskussioner, siger Claus Richter.
Også Socialdemokraterne møder stærkt op på dette års Folkemøde. Hele 38 ud af 46 folketingsmedlemmer planlægger i år at deltage i arrangementet.
- Vi har stor interesse i at deltage - både i vores egne debatter og i arrangementer hos andre organisationer. Hos os rangerer Folkemødet måske ikke helt så højt som 1. Maj, men det er tæt på, siger partisekretær hos Socialdemokraterne Jan Juul Christensen.
På slap line i Allinge
Tilbage i år 2010 deltog nuværende kulturminister Bertel Haarder (V) i Almedalsveckan på Gotland og blev vældigt inspireret.
Året efter var han med til at starte Folkemødet på Bornholm.
Bertel Haarder har selv deltaget i alle folkemøder siden begyndelsen - også sidste år, hvor mange politikere meldte afbud på grund af valgkampen.
- Folkemødet bidrager til, at afstanden mellem de folkevalgte og vælgerne bliver kortere. Til daglig virker ting så planlagte. På Bornholm er det den ægte vare, uden at der bagefter bliver bragt overskrifter, hvis det ikke lige passede med partibogen, siger kulturministeren.
I de seneste år er der dukket flere temafolkemøder op på tværs af landet. Det er positivt, mener Bertel Haarder.
- Det er måske et af årets største politiske begivenheder. Nu er der kommet flere andre folkemøder til, men det er som med Snehvide og de syv små dværge: Det er folkemødet i Allinge, der er Folkemødét, og så er der forskellige andre dværgudgaver, siger Bertel Haarder.
Politik i øjenhøjde
Én af de folketingspolitikere, som meldte afbud sidste år, er psykiatriordfører for Socialdemokraterne Yildiz Akdogan.
I år vender hun dog stærkt tilbage til Folkemødet og deltager for fjerde gang.
Hun synes, at Folkemødet har udviklet sig til én af årets vigtigste politiske arrangementer.
- Det er en af de hyggeligste begivenheder og en mulighed for at diskutere politik - enten over en kop kaffe eller i et panelarrangement. Det gør, at politik kommer ned i øjenhøjde, siger hun.