Om en uge er hun hæs - med garanti. Der har hun nemlig talt og talt og talt - fra den store talerstol, ved debatter og med en pæn del af de mange ministre, politikere, organisationsfolk, erhvervschefer og ganske almindelige danskere, som kommer til Folkemødet på Bornholm.
Borgmester Winni Grosbøll (S) har været uden stemme ved afslutningen af hvert eneste Folkemøde de seneste fem år, hvor hun har stået i spidsen for politik- og demokratifestivalen på Bornholm.
I år byder hun velkommen til det sjette folkemøde i rap. Det er uden undtagelse vokset år for år og har nået et omfang, som ikke engang en ambitiøs borgmester turde drømme om, da det første folkemøde fandt sted i 2011.
Folkemødet er altid en fest
- Vi startede meget beskedent og i rigtigt dårligt vejr. Men selv om vi måtte rippe Jysk for fleecetæpper for at holde varmen, havde vi en fest, siger Winni Grosbøll på en dag, hvor solen stråler og Østersøens bølger skyller dovent ind over klipperne ved folkemødepladsen i Allinge på det nordlige Bornholm.
For Winni Grosbøll har Folkemødet været en fest lige siden, og glæden er ikke blevet mindre med årene.
Selv om hun både var ret ny på borgmesterposten, kun havde få års erfaring fra kommunalbestyrelsen og heller ikke havde specielt mange år stående på fødselsdagskontoen, var Winni Grosbøll aldrig i tvivl om, at hun skulle sige ja, da forslaget om et folkemøde på Bornholm kom på bordet.
Traf beslutningen på en p-plads
- Jeg stod med tre små børn i en indkøbsvogn på Kvicklys parkeringsplads i Nexø og var midt i min ferie, da jeg blev ringet op af en journalist og spurgt, om vi var med på ideen om et folkemøde på Bornholm efter samme opskrift som svenske Almedalsveckan på Gotland.
- Jeg sagde ja med det samme, fortæller Winni Grosbøll her seks år senere.
Hun var nemlig ikke i tvivl om, at der skulle handles hurtigt, hvis Folkemødet skulle ende på Bornholm.
Og fra det ja på p-pladsen gik det stærkt. I hendes skrivebordsskuffe lå der nogle løse skitser, som hun havde arvet fra sin forgænger på posten.
Bertel Haarder stod fadder
Ideen lå også dybt forankret i Venstres Bertel Haarder (V), der på det tidspunkt var indenrigs- og sundhedsminister. Derfor kom Folkemødet på dagsordenen, da Winni Grosbøll og Bertel Haarder alligevel havde et møde kort tid efter.
Ti måneder senere bød hun velkommen til det første folkemøde på Bornholm.
Folkemødet er blevet en succes - både som politik- og demokratifestival, for Bornholm og for politikeren Winni Grosbøll.
Folkemødet har bragt Grosbøll i fokus
Winni Grosbøll er i dag blandt de fem-seks mest citerede borgmestre i Danmark, og det er langt mere end forventet af en borgmester i en udkantskommune med 40.000 indbyggere.
- Der er ikke nogen tvivl om, at Folkemødet har givet Bornholm en position i den nationale debat, som vi ikke ville have fået uden, siger Winni Grosbøll.
Præcis det samme kan man sige om Winni Grosbøll selv. Både politikere og journalister er blevet opmærksomme på borgmesteren dér langt ude i Østersøen. Og de har opdaget, at hun både er til at få fat i og gerne bidrager til debatten, hvis hun kan.
- Jeg har fået en mulighed for at blive hørt, som jeg ikke havde fået uden Folkemødet. Bornholm er rykket op på den politiske dagsorden, og vi har fået chancen for at vende de mange negative historier om nedgang og lukning til et billede af, at der også sker mange positive ting.
Bornholm har fyldt meget i både dagsordener på Christiansborg og i landsmedierne i de sidste to-tre år med emner som trafikal ligestilling til de danske øer og en truende slagterilukning, der blev afværget i et tæt samarbejde mellem Christiansborg, Danish Crown, landbruget og kommunen selv.
Hellere generalsekretær end minister
Mange har spekuleret i, om der venter en socialdemokratisk ministerpost til Winni Grosbøll, men indtil videre er det ikke noget, hun selv vil spekulere i.
- Jeg kan godt lide at være borgmester og synes nok ikke, at landspolitik er helt så sjovt. Og hvis jeg ikke skal være borgmester, vil jeg hellere være generalsekretær i Røde Kors, siger hun en kende polemisk og med et stort smil.
Udtaler sig uden filter
Winni Grosbøll er en politiker med meninger, også når det giver tæsk. Derfor ryger der også indimellem en finke af panden, men det lever hun fint med.
- Jeg kommer nogen gange til at sige noget, hvor jeg bagefter godt kan se, at jeg måske var lidt for hurtig. Men sådan er det, og jeg tror, de fleste har det fint med at se, at der er et menneske bag politikeren, siger Winni Grosbøll.
Når hun først er klædt faktuelt på, tager hun altid diskussionerne uden et filter i form af en kommunikationsmedarbejder eller spindoktor.
- Jeg kan ikke lide det mellemlag og ønsker ikke at have en, der først skal tænke, hvad jeg skal tænke, siger Winni Grosbøll.
Debatten på Facebook blev hun dog træt af og lukkede sin profil. Men det skyldtes mere tonen i de mange kommentarer, der dukkede op under hendes opslag.
Selv om Winni Grosbøll hellere vil stå i spidsen for en organisation fremfor at sidde bag et ministerskrivebord, har hun faktisk mulighed for både at få en karriere som borgmester, minister og generalsekretær, hvis det skulle være, for hun er endnu ikke fyldt 40 år.
Hun er i gang med sin tredje periode i kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune, i to af perioderne har hun været borgmester, og lige nu skal der en del til at vippe hende af pinden.
Ved seneste kommunalvalg fik hun et personligt meget flot valg, og Socialdemokraterne fik 12 ud af 27 pladser i kommunalbestyrelsen.
Sidste år i spidsen for Folkemødet
Men der er en ting, som Winni Grosbøll bliver nødt til at vinke farvel til - det er posten som bannerfører for Folkemødet.
Fra næste år bliver det lagt over i Foreningen Folkemødet, og derfor bliver det den nye bestyrelsesformand, direktør Michael Valentin fra Akademikernes A-Kasse, som skal stå på scenen og byde velkommen.
- Det bliver lidt vemodigt at give Folkemødet videre. Men det skal stå på egne ben nu, og vi har fået fantastiske folk med i bestyrelsen, siger Winni Grosbøll.
Den tidligere klima- og energiminister og EU-klimakommissær Connie Hedegaard (K) er med i den nye bestyrelse, hvor Bornholms borgmester altid har en plads.
Så Winni Grosbøll vil stadig have et godt tag i Folkemødet - og snakkelysten på festivalen bliver helt sikkert ikke mindre, så Winni Grosbøll vil nok også være hæs, når Folkemødet 2017 lukker.
Blå bog: Winni Grosbøll
- •
Født i 1976 - fylder 40 år i september
- •
Uddannet cand.mag. fra Københavns Universitet i historie og samfundsfag
- •
Lærer på Bornholms Gymnasium fra 2005
- •
Stillede første gang op til kommunalbestyrelsen på Bornholm i 2005 og blev valgt ind
- •
Socialdemokratisk borgmester i Bornholms Regionskommune siden 2010
- •
Bor i Rønne med sine tre børn på 9, 13 og 14 år