Flere kommuner arrangerer folkemøder

Der dannes flere og flere folkemøder i Danmark. Det er et tegn på moderne folkeoplysning, mener ekspert

Siden Folkemødets start i 2011 er der kommet flere typer folkemøder til. (Foto: © Lis Eilsøe, DR)

Kulturmøde, Naturmøde og højskole-folkemøde. Folkemødet i Allinge har siden starten i 2011 givet inspiration til andre mindre folkemøder rundt om i landet.

De mange nye folkemøder er udtryk for, at folkeoplysningen er på vej frem i en mere moderne form, vurderer Michael Bøss, der er lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet.

- Jeg tror, at vi kommer til se, at folk mødes på nye måder og diskuterer samfundsrelevante emner. Og folkemødet er en form for festival med folkeoplysning, som jeg spår en god fremtid, siger han.

Folkemøder med tema

Blandt de nyere folkemøder finder man blandt andet Kulturmødet på Mors, der siden begyndelsen i 2013 har tredoblet sit deltagertal, så der sidste år var 17.000 mennesker forbi.

Det seneste skud på stammen er i Vejen Kommune, hvor man i øjeblikket forsøger at skabe et folkemøde på skuldrene af højskolerne Rødding og Askov.

Her har man rettet blikket mod Allinge for at finde inspiration til et folkemøde i det syd- og sønderjyske.

Idéen er stadig helt nyt, men Vejens borgmester, Egon Fræhr fra Venstre, siger, at han ønsker en anden tilgang end den politiske.

- Politikerne fylder rigtig meget på Folkemødet i Allinge. Her i Vejen har vi en oplagt mulighed for at vælge en tilgang baseret på vores højskoler Rødding og Askov, siger han.