Der er ikke den store hjælp at hente til regeringen i rød blok, efter at De Konservative har nægtet at stemme for kommunernes økonomiaftale, der indebærer grundskyldsstigninger.
Dermed står Venstre-regeringen nu uden et reelt flertal, når Finansudvalget i morgen eftermiddag mødes og skal stemme aftalen igennem.
- Det er Claus Hjort Frederiksen, der har et problem. Han er finansministeren for den her regering, og det er hans støtteparti, så det må også være ham, der har styr på, hvordan han får sine økonomiske aftaler på plads med de her støtteparti. Det er ikke oppositionens opgave, siger Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht.
Og der er da også tradition for, at det er de regeringsbærende partier, der netop stemmer kommuneaftalen igennem - også selvom der er dele af den, som de er uenige i.
Blåt signal fra K
Men det nægter De Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen, fordi aftalen om kommunernes økonomi medfører stigende grundskyld for nogle boligejere.
- Vi vil sætte en prop i, at boligskatterne stiger. Det kan ikke passe, at det kan lade sig gøre under en borgerlig regering. Vi vil vise boligejerne, at der er forskel på, om der er en rød eller en blå regering. Det sagde vi før valget, og det står vi ved nu, siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).
Det er ikke mere end en uge siden, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) indgik den årlige aftale med landets kommuner om deres økonomi for næste år.
Som et led i aftalen kan den kommunale grundskyld stige med 6,6 pct. i 2016 for boligejere, der på grund af skattestoppet ikke betaler grundskyld af grundens fulde værdi.
Benny Engelbrecht kalder det 'tåkrummende pinligt', at De Konservative nægter at stemme for aftalen. Blandt andet fordi, at at grundsskyldsstigningerne kan spores tilbage til skattestopsloven fra 2002, som K selv var med til at indføre i VK-regeringens tid.
- Det her er jo tåkrummende pinligt at se på. Hvad der kommer til at ske, må tiden vise. Vi skal ikke blande os i, hvordan støttepartierne opfører sig opfører sig, siger Engelbrecht.
Kommer I regeringen til undsætning og leverer de afgørende mandater i Finansudvalget i morgen?
- Det kommer an på, hvad der sker. Men mon ikke, at regeringen finder en løsning med deres støttepartier.
Indrømmelser for stemmer
Det har i dag ikke været muligt at få fat Claus Hjort Frederiksen, men allerede nu står det klart, at der heller ikke er meget hjælp at hente hos De Radikale
Her lægger finansordfører Martin Lidegaard overfor Politiken op til at skulle have indrømmelser, hvis der skal radikale stemmer bag kommuneaftalen:
- Vi er jo – som traditionen byder – indstillet på at stemme for, lige som man gør med finansloven. Men det er også klart, at hvis det parlamentariske flertal ikke er på plads, så forventer jeg selvfølgelig at få Claus Hjort i røret, og så må vi snakke om, hvad der skal til, for at vi så lægger stemmer til, siger Martin Lidegaard til avisen.
Heller ikke Alternativet har i sinde at sikre regeringen flertal. Det siger partiets finans- og økonomiordfører, Josephine Fock til Ritzau:
- Nej, vi kan ikke bakke op om kommuneaftalen. For at det skulle ske, skulle regeringen blandt andet sikre os, at der ikke er minusvækst i de kommende fire år. Og det ser jeg ikke lige ske.
SF: Regeringen må gå af
Hos SF mener finansordfører Jonas Dahl, at det er tankevækkende, at regeringen ikke har bedre styr på sit parlamentariske grundlag.
- Hvis regeringen ikke har sikret sig flertal for aktstykket, så må regeringen jo gå af, siger Jonas Dahl til Berlingske Nyhedsbureau.
Så heller ikke i SF er der stemmer at hente til aftalen, understreger han.