K: Man kan sagtens lave kommuneaftale uden grundskyldsstigninger

De Konservative vil stemme imod kommuneaftalen. Dermed mister regeringen sit flertal.

Brian Mikkelsen (Th) trækker tæppet væk under regeringens kommuneaftale. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

De Konservative trækker tæppet væk under V-regeringen med et klart budskab: Boligejere skal kunne mærke, at der er kommet en borgerlig regering til magten.

Derfor stemmer partiet imod den kommuneaftale, som regeringen i sidste uge forhandlede på plads med landets kommuner.

Det skyldes, at aftalen om kommunernes økonomi medfører stigende grundskyld for nogle boligejere.

- Vi vil sætte en prop i, at boligskatterne stiger. Det kan ikke passe, at det kan lade sig gøre under en borgerlig regering. Vi vil vise boligejerne, at der er forskel på, om der er en rød eller en blå regering. Det sagde vi før valget, og det står vi ved nu, siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).

Et værdipolitisk spørgsmål

Økonomiaftalen med landets kommuner betyder, at den kommunale grundskyld kan stige med 6,6 pct. i 2016 for boligejere, der på grund af skattestoppet ikke betaler grundskyld af grundens fulde værdi.

Dermed følger aftalen skattestopsloven fra 2002, som De Konservative var med til at indføre i den gamle VK-regerings tid. Men Brian Mikkelsen mener sagtens, at man lave en kommuneaftale, hvor grundskylden ikke stiger.

- Det her er også et værdipolitisk spørgsmål, siger skatteordføreren.

Men hvis man ikke lader grundskylden stige, vil der jo mangle penge i kommunernes budgetter. Hvor skal de penge komme fra?

- Store dele af grundskylden går jo i sidste ende til statskassen, så jeg ser det ikke som et problem for kommunerne, at man fastfryser grundskylden eller holder reguleringensprocenten på nul i kommuneaftalen.

Men der kommer vel på alle måder færre penge ind i skatter, hvis grundskylden ikke stiger. Betyder det ikke, at man skal skære andre steder?

- Det er en statslig opgave at sikre, at det ikke går ud over serviceniveauet i kommunerne. Og det mener jeg også sagtens, at man kan. Blandt ved at udligne med midler fra staten.

Vil skære i Ulandsbistanden

Hvor skal de midler komme fra?

- Vi har foreslået, at man beskærer ulandsbistanden, og samtidig kommer der til at være en række besparelser på udgifterne til flygtninge og starthjælpen.

Det er jo nogle områder, hvor besparelserne ofte bliver nævnt som mulige finansieringskilder. Er man ikke ved at bruge de samme besparelser flere gange?

- Det er Venstres ansvar. Vi melder klart ud, hvad vi vil bruge dem til. For os er det helt essentielt, at der lige nu sidder nogle boligejere derude, der er rystende nervøse for, om de må gå fra hus og hjem. Og det er vi indædt imod, siger Brian Mikkelsen.

Manglende flertal

Med den konservative beslutning må finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu søge til partierne i rød blok for at sikre flertal for kommuneaftalen, der skal vedtages i Finansudvalget i form af et såkaldt aktstykke. Efter planen skal det ske i morgen.

Liberal Alliance oplyser til Jyllands Posten, at de står ved aftalen, selvom også de er imod den stigende grundskyld:

- Vi vil også kæmpe for at stoppe stigningen, men det skal ske, når vi skal forhandle finanslov til efteråret, siger partiets finansordfører Ole Birk Olesen, der gør opmærksom på, at både K og LA tidligere år har stemt for det kommunale aktstykke, selv om der hvert år siden 2002 har været en stigning i grundskylden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen.