K i frontalangreb på V: Skattestigninger er løftebrud

Finansministeriet har indstillet, at reguleringsprocenten for grundskylden skal være 6,6 procent. i 2016. Dermed gives der mulighed for skattestigninger, og det er K lodret imod.

Det konservative hold ville blandt andet ikke gå i regering på grund af Venstres manglende lovninger på boligskatteområdet. Her ses partitoppen på vej til regeringsforhandlinger sidste måned. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

De Konservative mener, at der er tale om løftebrud, når Finansministeriet indstiller til Folketingets Finansudvalg, at reguleringsprocenten for grundskylden skal være 6,6 procent i 2016.

- Jeg opfatter det som et løftebrud overfor borgerlige vælgere, hvis en Venstre-regering vil gå med til det. For det betyder, at der nu sidder nogle boligejere derude, der er rystende nervøse for, om de må gå fra hus og hjem, siger partiets skatteordfører Brian Mikkelsen og fortsætter:

- Det er vi indædt imod.

Vil I lægge mandater til det her?

- Nej, vi synes, det er urimeligt, og jeg synes ikke, at vi kan byde boligejerne, at når der er et borgerligt flertal, at de skal være usikre på, om de kan blive boende i deres hus.

Selve reguleringsprocenten er ikke vedtaget af Finansudvalget endnu, men indstillingen plejer at blive fulgt, oplyser Danske Bank i en pressemeddelelse.

Går imod V

For de fleste husejere betyder indstillingen, at de skal betale 6,6 procent mere i grundskyld næste år. Det gælder alle dem, hvor betalingen i dag ikke svarer til den aktuelle vurdering af grundværdien, fordi tidligere tiders stigning ikke er slået igennem på betalingen endnu.

Og det er De Konservative langt fra tilfredse med:

- Det her en af årsagerne til, at vi ikke ville gå i regering. Vi har sagt til Venstre, at vi ikke vil være med til, at boligejerne ikke får ro i maven.

- Og så må vi jo arbejde som støtteparti for, at sikre at boligskatterne ikke stiger.

Konservativ mærkesag

Netop boligskatter og grundskyldsstigninger har både før, under og efter valget været en konservativ mærkesag. Og det står partiet stadig fast på, lover skatteordføreren.

- Vi vil prøve at overbevise Venstre om, at når der er et borgerligt flertal, så bør vi sikre, at man som boligejer kan blive boende i sit hus, og at boligskatterne ikke stiger år efter år.

Men det ser jo ud til, at det sker nu. Hvad vil I gøre ved det, som borgerligt støtteparti?

- Vi vil bruge alle de kræfter og de afgørende mandater, som vi har, på at sikre, at man får tålelige forhold som boligejer.

Er det her en sag, hvor I vil sætte det borgerlige flertal over styr og stemme imod regeringen i udvalget?

- Vi tager sagerne sag for sag. Og det er jo ikke bare sådan, at vi smider håndklædet i ringen og trækker enhver støtte til den her regering. Men vi vil fortælle vores venner i Venstre, at vi ikke vil lægge stemmer til det her.

- Og så må de jo stemme det igennem med de røde partier, hvis de vil det.

Så i kommer på ingen måde til at stemme det her igennem?

- Vi er inderligt imod, at boligskatterne stiger og vil kæmpe med næb og kløer for, at det ikke sker. Vi synes, at det bør manifestere sig, at der er et borgerligt flertal, siger Brian Mikkelsen.

Appel til Venstre

Derfor har Brian Mikkelsen nu en 'appel' til regeringen: - Venstre skal ikke bare skal følge embedsmændene, som det ser ud til, at de gør her. De skal stoppe op og tænke over, at der er et borgerligt flertal, og at det burde kunne mærkes hos boligejerne.

I regeringen er både Venstres skatteminister Karsten Lauritzen og skatteordfører Louise Schack Elholm på ferie og har derfor ikke mulighed for at stille op til interview.

Louise Schack Elholm skriver i en sms til DR Nyheder, at grundskyldsstigningerne er 'i fuld overensstemmelse med partiets løfte om et skattestop'.