Det er ikke seriøst, når Socialdemokraterne vil fastholde flygtninge på høje ydelser for at få dem i arbejde.
Det siger Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, efter at S har foreslået, at flygtninge skal i arbejde fra dag ét via eksempelvis offentligt understøttede nyttejob, løntilskud og virksomhedspraktik.
- De foreslår, at man fastholder flygtninge på meget høje ydelser, hvor det ikke kan betale sig at tage et arbejde i den virkelige verden.
- Det er at skabe en falsk, næsten halvkommunistisk økonomi, hvor du bare betaler folk for at lave noget, der ikke bidrager til samfundet, siger han.
Marcus Knuth mener, at man via den lavere integrationsydelse skaber incitament for, at flygtninge kommer ud i det rigtige erhvervsliv hos rigtige firmaer og betaler skat for at have et egentlig arbejde, hvor de bruger deres reelle kompetencer.
- Det med at sætte folk på tårnhøje ydelser og sætte dem til at samle pinde på motorvejen, det er ikke et seriøst forslag, som jeg ser det, siger han.
En del af Socialdemokraternes forslag går på, at det ikke er nødvendigt, at man lærer dansk, før man kommer ud på arbejdsmarkedet. Og Marcus Knuth ser da heller ikke dansk som den afgørende faktor for at tage et arbejde.
- Vi ser mange østeuropæere, som ikke kan dansk, der tager masser af ufaglærte job, og det er de job, vi skal have flygtningene til at tage nogle af, siger han.
DF: Umuligt at integrere så mange
Dansk Folkeparti afviser klart S-udspillet, da begrebet integration slet ikke findes hos partiet.
Ifølge udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) viser alle erfaringer, at det er umuligt at integrere så stort et antal mennesker, som kommer til Danmark i øjeblikket.
- Problemet er, at de politiske partier er kommet ind i en intern konkurrence på Christiansborg, som handler om, hvem der kan komme med det fineste, flotteste og største integrationsudspil, men sagen er jo den, at alle erfaringer på området viser, at når der kommer så mange til Danmark, kan det ikke lade sig gøre at integrere dem, siger han.
Det ser ikke ligefrem ud til, at der kommer fred i eksempelvis Syrien lige foreløbig, så hvad hvis de her flygtninge kommer til at skulle sidde her i fem-ti-femten år?
- Jamen, det er meget muligt, at hvis man indretter asylsystemet sådan, at de skal blive på statslige enheder, indtil de kan vende hjem igen, så vil der være nogle, der vil sidde lang tid i Danmark. Men i mellemtiden kan man arbejde på andre løsninger, for eksempel at etablere flygtningelejre i nærområderne. Så der er mange muligheder, og jeg synes, vi skal arbejde med de muligheder i stedet for at fortsætte ned ad en sti, som, vi ved, ikke ender godt, siger Martin Henriksen.
Men anerkender du ikke, at det for nogen kan lade sig gøre at integrere sig, og at det vil være en gevinst for det danske samfund?
- Der vil altid være lyspunkter. Problemet er bare, at med de flygtningestrømme, vi har, er der langt imellem. Og derfor er vi nødt til at vende systemet på hovedet, så hovedreglen er, at de skal være her midlertidigt og skal sendes ud igen, siger Martin Henriksen.
Venstre lodret uenige med Dansk Folkeparti
Selvom man i Venstre godt kan blive enige med Dansk Folkeparti om at begrænse antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, har Marcus Knuth meget svært ved at se det fornuftige i Dansk Folkepartis måde at håndtere integrationen på.
- Der er vi lodret uenige. Når folk kommer til Danmark, skal man altså ud og bidrage til samfundet, så man ikke er en økonomisk belastning, siger Marcus Knuth.
- Det er altså mere nyttigt at lære dansk og komme ud på arbejdsmarkedet og betale skat end at sidde interneret i en eller andet lejr, som det ser ud til, at Dansk Folkeparti helst vil have, at flygtninge skal.
Når I er så lodret uenige på det her område, hvordan skal i så kunne blive enige, når I snart skal til at forhandle om integration?
- Det må vi se på, men nu er der jo heldigvis andre partier i verden end Dansk Folkeparti og Venstre, siger Marcus Knuth.