Flere Venstre-borgmestre stiller sig nu bag Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der forsøger at presse regeringen til at placere en ny politiskole i en eksisterende bygning.
I regeringsgrundlaget hedder det, at en ny politiskole skal bygges op fra bunden og placeres i Herning. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fastholder, at det er den model, regeringen foretrækker.
Men efter sidste møde i politiforligskredsen erkendte justitsministeren også, at det kræver 90 mandater at få det ønske opfyldt - det flertal har regeringen ikke lige nu, fordi S og DF stritter imod og vil have eksisterende bygninger i spil, fordi det er billigere at etablere en ny skole på den måde.
Den endegyldige beslutning om placeringen er nu udskudt til efter nytår.
Det har givet nyt håb for en række Venstre-borgmestre, der ellers har siddet tilbage med en følelse af at have kæmpet forgæves for at få den nye politiskole til deres kommune.
- Efter det her forløb er vi nok alle sammen en smule vantro, men vi er nødt til at klynge os til det strå, der ligger. Og det er, at der er partier, der er villige til at sige, at vi holder fast i den oprindelige model, der var at finde eksisterende bygninger med udvidelsesmuligheder, siger Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V).
Forudsætninger blev ændret
Han henviser til, at den oprindelige forudsætning for placeringen af en ny politiskole i det vestlige Danmark var, at den lå inden for rundt regnet 200 km og to timers kørsel fra København, og at der udelukkende kunne komme eksisterende bygninger i spil.
Kort før sommerferien meddelte daværende justitsminister Søren Pind (V), at nybyggeri også var en mulighed, og det blev i sidste ende Rigspolitiets anbefaling. Dermed fik mange af landets kommuner, der havde lagt kræfter i at udarbejde bud på en ny politiskoles placering, en lang næse.
- Jeg har stået i kø på Christiansborg i forhold til at få foretræde for udvalget sammen med andre kommuner. Mange kommuner har brugt energi på det her under nogle andre forudsætninger, og hvis vi kommer tilbage til dem, så har vi i det mindste ikke spildt vores energi, siger Søren Steen Andersen.
I Vejle har S og DF's pres på regeringen sået en vis optimisme hos borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V):
- Nu ser jeg jo lige pludselig, at forligskredsen ikke er enig, og jeg tror på, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti allerede har manet sig så langt ud, så de er nødt til at fastholde, at man skal finde eksisterende bygninger. Derfor tror jeg stadig, at vi har en kæmpe chance for at være dem, der bliver valgt, siger han.
Borgmesteren understreger, at Vejle i forvejen rummer en stor del af politiets efteruddannelse.
- Vi har lige nøjagtig den egnede bygningsmasse til den nye politiskole. Så man kan sætte unge politifolk på skolebænken, og så kan man bygge alt det, man gerne vil have ved siden af. Og man kan gøre det inden for den økonomiske ramme, som er sat af i finansloven.
- Jeg tager kampen for at få den skole til Vejle, indtil det sidste punktum er sat, siger Arne Sigtenbjerggaard.
Rapport: Gamle bygninger kan anvendes
Også i Haderslev er der stadig forhåbninger om, at regeringen ændrer kurs og vil placere en ny politiskole i eksisterende bygninger.
- Vores tilbud er blandt de bedste. Vi er rangeret som nummer to i Jylland i rapporten, og vores tilbud står ved magt. Hvis en politiskole skal placeres i en eksisterende bygning, så er Haderslev parat, siger borgmester Hans Peter Geil (V).
Søren Pape Poulsen (K) har senest i forbindelse med et samråd i Folketinget midt i december gjort det klart, at han ikke har tænkt sig at kaste håndklædet i ringen og opgive et nybyggeri, som ifølge justitsministeren er "det bedste sikkerhedsmæssigt". Han læner sig op ad en rapport fra Rigspolitiet.
Den blev afleveret i september og viste, at 45 eksisterende bygninger er blevet vurderet med faglig hjælp fra blandt andet Bygningsstyrelsen.
I rapporten fremgår det, at otte eksisterende bygninger med om- eller tilbygning kan anvendes som politiskole. Tre af de otte - i henholdsvis Vejle, Skanderborg og Holstebro - udpeges af Rigspolitiet som de "mest hensigtsmæssige".
Yderligere to bygninger - i Ikast og Sønderborg - får en lige så høj eller bedre samlet score end nybyggeri ud fra Rigspolitiets model.
Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra hverken justitsminister Søren Pape Poulsen (K) eller Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.