Uret tikker i overenskomstforhandlinger: ”Det er lidt op ad bakke”

Forhandlingerne i staten og om lærernes arbejdstid fortsætter, men knasterne er store.

Topforhandlerne på henholdsvis det kommunale område og i staten, Anders Bondo Christensen (tv.) og Flemming Vinther, mødtes her til morgen med lønmodtagerorganisationerne for at udveksle erfaringer med forhandlingerne. (© DR Nyheder)

Chefforhandlerne på lønmodtagersiden mødtes søndag morgen i fagforeningen HK’s hovedkvarter på Islands Brygge i København.

Her blev erfaringerne fra de første runder af forhandlinger med Kommunernes Landsforening, regionerne og Staten delt. Forhandlinger, der ifølge fagbosserne er svære, trækker ud og er fyldt med knaster, der betyder, at der endnu ikke er landet nogen aftaler.

I Finansministeriet forhandler de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, med Sophie Løhde, der er minister for offentlig innovation, om en ny overenskomstaftale. En forhandling hvor kravet om løn adskiller parterne, mens den betalte spisepause også er på bordet.

- Man skal selvfølgelig have gjort sig store anstrengelser, hvis man ikke har opdaget, at det her ser svært ud, siger Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg forud for søndagens forhandlinger.

Betalt frokost kan være på bordet

Rigtig mange offentligt ansatte har i årevis haft betalt frokostpause, men det har bare ikke stået i overenskomsten.

Moderniseringsstyrelsen har for nylig i et brev gjort det klart, at man anser den betalte frokostpause for at være et personalegode, der kan opsiges.

Det største benspænd i forhandlingerne er formentlig kampen om at få nok i lønningsposen.

Organisationerne på lønmodtagerområdet har nemlig indgået en musketer-ed, der betyder, at lønniveauet skal hæves på tværs af forhandlingerne på det kommunale, regionale og statslige område.

På det kommunale område står lærerformand Anders Bondo Christensen igen i spidsen for forhandlingerne med Kommunernes Landsforening. Kravet om en ny aftale for lærernes arbejdstid står øverst på listen over krav, sammen med flere penge til de offentligt ansatte.

Lærerformand vil ikke have flere krise-overenskomster

For ikke alene skal Anders Bondo Christensen forsøge at lande en aftale til lærerne, han er også udpeget som leder af det kommunale forhandlingsfællesskab, der kræver mere i løn.

- Vi har lige fået at vide, at der er fundet en masse penge, så der er plads til to storebæltsbroer til. Så er der også plads til penge til de offentlige ansatte. Det skal vi opleve, siger Anders Bondo Christensen og fortsætter:

- Vi har haft tre kriseoverenskomster i rap. Ved den her overenskomst skal vi i mål med lønstigninger, som også kan ses ude hos den enkelte i kommune, stat og regioner. Det er en fælles kamp på tværs af sektorerne.

Lærerformanden forudser store knaster forude. Samtidig nærmer forhandlerne på både lønmodtager og arbejdsgiversiden sig en deadline.

For hvis ikke fagforeningerne kan nå til enighed med kommuner, regioner og staten, lurer en storkonflikt. Deadline for at varsle lockout eller strejke er 28. februar, hvis den skal varsles til 1. april, hvor de nuværende overenskomster udløber.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra innovationsminister Sophie Løhde.