Uffe Elbæk ser tilbage på møgsager: Jeg var usikker på, om det hele ville brænde sammen om ørerne på os

Sager om sexkrænkelser, festkultur og pikbilleder rystede Alternativets leder og var medvirkende til, at han begyndte at skrive på sine visioner for fremtidens Danmark.

Uffe Elbæk til Alternativets valgfest i København under kommunal- og regionsrådsvalget i november sidste år. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Det har været et hårdt halvt års tid for Uffe Elbæk og Alternativet.

Kort før kommunalvalget i november sidste år fik offentligheden kendskab til flere dårlige sager for partiet.

- Det er klart, at det var en mavepumper, at der pludselig kom en række historier lige op til kommunalvalget, siger Uffe Elbæk på dagen, hvor Alternativet indleder sit landsmøde i Odense.

Krisen i Alternativet begyndte for alvor at kradse, da Jyllands-Posten blandt andet kunne løfte sløret for en krænkelsessag i partiet, hvor et yngre partimedlem beskyldte en ældre medarbejder på Christiansborg for at have krænket hende.

Det fik den daværende politiske ledelse til at fyre den pågældende medarbejder, og sagen blev også meldt til politiet. Efterfølgende blev medarbejderen dog genansat i Alternativet – denne gang i et projekt i udlandet.

Samtidig klagede ansatte over partiets overdrevne ”festkultur”, ligesom mandlige ansatte i Alternativet i foråret blev opfordret til at sende billeder af deres ”pik i slap tilstand” til en collage i forbindelse med Alternativets stamværtshus 100 års fødselsdag.

Alternativet endte med at igangsætte en intern undersøgelse af forholdene i partiet, ligesom Uffe Elbæk gav sin ”uforbeholdne undskyldning” dagen før kommunalvalget.

Elbæk ude af kurs

I dag siger Alternativet-lederen, at både partiet og Elbæk personligt var hårdt ramt af de mange møgsager.

- Det må jeg sige, det fik mig ud af kurs. Fire dage før kommunalvalget kom der den ene artikel efter den anden med sager, der allerede var reageret på, og nogle sager, som slet ikke var sager, men som på alle måder skabte et uklart billede af, hvad pokker sker der i Alternativet, siger Uffe Elbæk.

- Personligt var jeg usikker på, om hele kommunalvalget ville brænde sammen om ørerne på os. Det gjorde det heldigvis ikke, siger han.

Alternativet opnåede på landsplan 2,9 procent af stemmerne ved kommunalvalget - ”fuldstændig fremragende” ifølge Uffe Elbæk – hvilket betød 20 byrådsmedlemmer, herunder en borgmesterpost på Fanø og kulturborgmesterposten i København.

- Og det er jo en historie, som medierne faktisk overhovedet ikke rigtig har beskæftiget sig med. Fordi det druknede i alt det andet, siger Uffe Elbæk.

Da stormen over Alternativet så småt havde lagt sig, indledte Uffe Elbæk med hjælp fra partifæller og kollegaer arbejdet med at formulere sine visioner om ”Det næste Danmark”, som blandt andet indeholder forslag om at tage et opgør med den private ejendomsret og retten til et års uddannelse hvert 10. år.

Det er et forsøg på at igangsætte en debat om, hvordan fremtidens Danmark skal indrettes, men Uffe Elbæk medgiver, at det ”helt klart” også er i håb om at sætte en ny dagsorden for partiet efter de mange dårlige sager.

- Det var en mavepuster. Men det var også en mavepuster, vi kom os over. Om det så indirekte har puffet til min lyst til at lave det her dokument, der skal jeg næsten ned på psykologbænken for at kigge mig selv ind i hovedet, siger Uffe Elbæk.

Medlemsflugt efter valg af kulturborgmesterpost

For nylig meddelte Alternativet, at over 10 procent af dets medlemmer i løbet af det seneste år har forladt partiet. I alt 1.250 medlemmer har meldt sig ud.

Det ser Uffe Elbæk imidlertid ikke som et krisetegn, men mere som en naturlig udvikling. Han siger, at udmeldelserne både har organisatoriske og politiske årsager. Eksempelvis har Alternativet ”ryddet op” blandt medlemmer, der ikke havde betalt kontingent.

Til gengæld medførte beslutningen om at gå efter kulturborgmesterposten i København – og ikke posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester – en ”større” medlemsflugt, siger Uffe Elbæk.

- Jeg synes jo, at det var den rigtige beslutning, som de traf ovre på Københavns Rådhus, og det skal jeg ikke bruge mange minutter på at forklare her. Det kan vi gøre en anden gang. Men der har faktisk været politiske grunde, og det synes jeg er fuldstændig fair, siger Uffe Elbæk.

- Når man er et helt nyt parti, og alle kommer ind og har lyst til at være medlem, så begynder det politiske projekt på et tidspunkt at træde i karakter. I kraft af, at vi her på Christiansborg kommer med politiske udspil, eller vores folkevalgte ude i kommunerne træffer valg. Så siger man: Arh, jeg troede, det var noget andet, jeg var medlem af, så nu har jeg ikke lyst til at være medlem mere.

- Og man skal kun være medlem af Alternativet, hvis det giver mening. Ellers skal man absolut finde et andet sted at bruge sin tid, siger han.

Så det er ikke et parti i krise?

- Nej. Det synes jeg i hvert fald ikke. Jeg sidder her og smiler.