Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, går nu til modangreb på folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF), der i weekenden kritiserede blandt andre Alternativet for at skabe politisk kaos med beslutningen om hverken at pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen som statsminister.
Hun kunne lige så godt kritisere sit eget partis leder, Kristian Thulesen Dahl (DF), der tidligere på sommeren meldte ud, at Liberal Alliance hverken skal med i en ny blå regering eller får indflydelse på et regeringsgrundlag, lyder det fra Uffe Elbæk.
- Dansk Folkeparti siger, at de gerne vil i regering, men absolut ikke med Liberal Alliance. Så de her markante markeringer om, hvem der vil arbejde sammen med hvem og på hvilke præmisser, har været undervejs længe.
- Når Pia Kjærsgaard går ud og siger det, hun siger, så kritiserer hun de forkerte, siger Uffe Elbæk, der også nævner en særlig socialdemokratisk udmelding kort før sommer:
- De går til valg på at danne en etpartiregering, og de vil på ingen måde indgå politisk samarbejde med De Radikale. Og så siger de, at dem, der eventuelt peger på dem, ikke får indflydelse på flygtninge- og integrationsområdet, siger Uffe Elbæk.
Elbæk: S, DF og V kan danne regering
Alternativet har besluttet, at de frem mod folketingsvalget hverken peger på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen, og at ingen af de to statsministerkandidater kan regne med partiets mandater, hvis de skal danne regering.
Det har fået flere kritikere til at forudse et langstrakt og kaotisk forløb med at danne en regering, som der har været eksempler på i flere europæiske lande - eksempelvis Belgien, Italien og Tyskland.
Men Uffe Elbæk afviser, at det er Alternativet, der i givet fald vil være skyld i sådan et kaos.
- Jeg er personligt overhovedet ikke bekymret for, om der kan dannes en regering efter valget. Selvfølgelig kan der det. Det kan godt være, det tager lidt længere tid at finde ud af, hvem der skal have nøglerne til Statsministeriet, men jeg er ikke bekymret:
- Der er et stort politisk flertal, hvis Socialdemokratiet, DF og Venstre går sammen. Og jeg siger det både med seriøsitet, men selvfølgelig også med et lille smil, for på lange stræk ligner deres politik hinandens. Så hvis de ønsker at danne en regering, så kan de sagtens det, uagtet hvad Alternativet mener, siger Uffe Elbæk.
Et tredje ståsted
Hvis du med dine mandater kan gøre Mette Frederiksen til statsminister og få indflydelse på den førte klimapolitik, hvorfor så sige, at S, V og DF fint kan danne regering uden om jer?
- For det første ser vi os ikke som en del af det, der kaldes rød blok. Vi ønsker at stå på en grøn position. Vi ønsker at bryde op i den forståelse af politik, at man kan putte det ned i to kasser eller blokke. Det er ikke godt for den demokratiske proces, og derfor kaster vi al vores energi i at definere et tredje ståsted.
- Det her handler ikke længere om at indsætte kommaer og indskudte sætninger. Vi vil gå til valg på vores egen politik og pege på os selv, og vi har klimakrisen som den allerøverste problemstilling.
Kan du afvise, at der kommer til at være en situation, hvor du accepterer det, Mette Frederiksen tilbyder dig i et forhandlingslokale, og så støtter hendes regering?
- Jeg vil slet ikke kommentere det på nuværende tidspunkt, fordi vi går til valg på vores eget politiske projekt med mig som statsministerkandidat, og så må vi se, om det giver mening for vælgerne.
- Men med den viden, vi har i dag, så peger vi hverken på Mette Frederiksen eller Lars Løkke. Fællesnævneren for deres partier er, at de ikke har klimaforandringerne som det vigtigste. Og det er det vigtigste for os, siger Uffe Elbæk.
- Den tid, den glæde
Alternativet foretog for nylig et kursskifte i deres parlamentariske strategi, så den nu hedder, at det er regeringsgrundlaget, der afgør, om partiet vil forhindre dannelsen af en regering.
Tidligere var meldingen fra Alternativet, at Lars Løkke Rasmussen godt kunne danne en regering og begynde at føre politik, selvom der var rødt flertal med Alternativets mandater indregnet.
Men der er ikke noget krav om, at der i forbindelse med dannelsen af en ny regering skal laves et regeringsgrundlag. Uffe Elbæk erkender da også, at kan blive et scenario, at der ikke findes noget regeringsgrundlag.
- Så står vi i en ny situation, og så må vi vurdere, hvordan vi agerer der. Men den tid, den glæde. Jeg er helt sikker på, at Lars Løkke formulerer et regeringsgrundlag. Det ville være højst besynderligt, hvis han ikke gjorde det, fordi han givetvis skal lave en regering med en række partier. Og jeg kunne forestille mig, at de gerne vil kommunikere, hvad deres aftryk er.
Men det kan jo også blive et meget løst formuleret regeringsgrundlag, hvor det kan være svært at vurdere, hvad det egentlig vil føre med sig af reel politik?
- Lad os vurdere det, når vi kender virkeligheden. Det gør vi ikke i dag, siger Uffe Elbæk.