Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er ikke bange for at lede bandemedlemmer ud i ny kriminalitet med forslaget om at trække dem i kontanthjælp, når de har udstået deres straf.
Han håber derimod, at det vil få dem ud på arbejdsmarkedet.
Dansk Folkeparti er kommet med forslaget, der har bred opbakning i Folketinget. Kun Enhedslisten lader til at være imod.
Line Lerche Mørck, der er forsker i bandeintervention ved Aarhus Universitet er heller ikke tilhænger af ideen.
Hun frygter, at bandemedlemmerne vil lave endnu mere kriminalitet for at kunne finansiere deres liv, hvis de mister en stor del eller hele deres offentlige ydelse.
Troels Lund Poulsen er dog ikke bange for, at det skal gå sådan.
- Det er ikke enten eller - men både og. Som bandemedlem kan man kvitte sin aktivitet og gøre op med sin livsform, og så vil der være et tilbud om at komme ind på arbejdsmarkedet.
- Vi finder os ikke i det. Det har en konsekvens, og man får en karantæneperiode. Men hvis man vil træde ud på arbejdsmarkedet, så kan man vælge det, forklarer Troels Lund Poulsen.
Vil sende et politisk signal
I september kunne Radio24syv berette, at flere end tre ud af fem bandemedlemmer sidste år modtog kontanthjælp.
Tal fra Rigspolitiet og Skat, som radiostationen fik aktindsigt i, viser, at 228 ud af de 358 personer, der 1. maj 2017 var opført i politiets banderegister, fik udbetalt kontanthjælp i løbet af 2016.
Hvor meget bandemedlemmerne skal trækkes i kontanthjælp ligger ikke fast. Men ifølge Troels Lund Poulsen kan det blive et beløb, der minder om integrationsydelse.
- Der er nogle grundlovssikrede rettigheder, vi må acceptere. Det konkrete beløb skal vi diskutere, men for mig handler det også om at sende et klart politisk signal om, at når man er bandemedlem og bliver dømt, så har det en konsekvens, siger Troels Lund Poulsen.
Han understreger, at noget lignende allerede er indført for syrienskrigere, der kan få en periode med karantæne, hvis de vender tilbage til Danmark efter at have udstået deres straf.
Med den brede opbakning til forslaget forventer ministeren, at forslaget kan gennemføres inden for den nuværende folketingssamling. Ud over den kontante straf, så er der flere andre tiltag, der skal diskuteres igennem politisk.
Glemmer at sanktionere
Ud over det konkrete tiltag, så har ministeren en opsang til kommunerne, der ikke er gode nok til at sanktionere bandemedlemmerne.
- Det er helt afgørende, at de bandemedlemmer, der modtager offentlige ydelser, står til rådighed for arbejdsmarkedet. Men der ligger store udfordringer i flere kommuner, hvor man slet ikke sanktionerer bandemedlemmer, siger Troels Lund Poulsen.
Han skælder særligt ud på Københavns Kommune. Her har man i årevis undladt at sørge for, at bandemedlemmer er blevet sendt i aktivering, selv om der har været mulighed for det.
- Københavns Kommune har ikke taget det her problem alvorligt og ikke udnyttet de regler, der er gældende. Det er dybt tragisk, for det sender et helt forkert signal til andre kontanthjælpsmodtagere, der rent faktisk møder op for at gøre en indsats for at få et job, siger Troels Lund Poulsen.