Socialdemokratiet er åben for Dansk Folkepartis forslag om at fratage dømte bandemedlemmer kontanthjælpen.
Håbet er, at tiltaget, som regeringen bakker op om, kan være med til at få bugt med bandekriminaliteten, der på det seneste er eskaleret i København.
Senest blev en 22-årig mand i torsdags dræbt af skud ved Mjølnerparken på Nørrebro. Han er den tredje person, der er blevet skudt og dræbt i løbet af de sidste uger.
- Overordnet set er vi klar til at diskutere alle de redskaber, der skal til for at opløse de her bander og få folk ud af bandemiljøet. Og er det det her, der skal til, er vi klar til at diskutere det, siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn.
Tre ud af fem på kontanthjælp
I september kunne Radio24syv berette, at flere end tre ud af fem bandemedlemmer sidste år modtog kontanthjælp.
Tal fra Rigspolitiet og Skat, som radiostationen fik aktindsigt i, viser, at 228 ud af de 358 personer, der 1. maj 2017 var opført i politiets banderegister, fik udbetalt kontanthjælp i løbet af 2016.
Til TV2 siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at et bandemedlem efter at have udstået sin straf skal ned på en ydelse, som minder om integrationsydelse, der er den lavest mulige ydelse.
Om det er det rigtige tiltag, er Leif Lahn dog ikke overbevist om:
- Jeg er ikke sikker på, at jeg tror det virker, men hvis det virker, skal vi diskutere det. Det er ikke okay, at man er med i noget banderelateret og samtidig får offentlig støtte, siger han.
Line Lerche Mørck, der er forsker i bandeintervention ved Aarhus Universitet frygter, at bandemedlemmerne vil lave endnu mere kriminalitet for at kunne finansiere deres liv, hvis de mister en stor del eller hele deres offentlige ydelse.
Der skal flere forslag til
Leif Lahn stiller dog spørgsmål ved den teori.
- Man kan spørge, om det er fair, at vi skal give nogen kontanthjælp, der er i bandemiljøet. Man kan godt sige til dem, at de skal opføre sig ordentligt og være en del af samfundet. Så lad os diskutere, om det er det, der skal til, siger han.
Forslaget skal dog ikke stå alene, understreger Leif Lahn. Der skal flere tiltag til for at få bugt med banderne.
- Jeg tror, vi sammen skal gøre alt, hvad vi kan, for at få opløst banderne. Det er sikkert ikke kun én løsning, der skal til, siger han.
I går oprettede politiet såkaldte mobile politistationer i tre belastede områder. Oprustningen er sket på Indre Nørrebro, Mjølnerparken og Tingbjerg.