Et løft af Forsvaret i det nye forsvarsforlig, der ventes præsenteret inden længe, betyder ikke bare flere penge, det betyder også flere danske mænd og kvinder i uniform.
Forsvaret skal i den kommende forligsperiode tilføres omkring 700 flere ansatte. Det viser et udkast til en aftaletekst, som DR Nyheder har set.
De tre landsdele, der kan se frem til at få gavn af løftet til Forsvaret i form af nye arbejdspladser, er Bornholm, Midtjylland og Syddanmark.
På Bornholm kan man se frem til omkring 100 nye arbejdspladser, mens Region Midtjylland får omkring 200 nye arbejdspladser og Region Syddanmark får omkring 400 arbejdspladser.
Ifølge DR Nyheders oplysninger oprettes de nye arbejdspladser for dels at skabe et mere effektivt forsvar, et bedre samarbejde blandt Forsvarets enheder samt at skabe en bedre regional balance i forhold til Forsvarets arbejdspladser.
Glæde på Bornholm, skuffelse i Nordjylland
Hos René Danielsson, medlem af kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune for Dansk Folkeparti, og sergent og delingsfører i marineeskadronen på Almegårds Kaserne i Rønne, vækker nyheden glæde.
- Både som medarbejder og lokalpolitiker er jeg lykkelig, siger han.
Også regionrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), ser frem til flere forsvarsarbejdspladser i landsdelen.
- Det er klart, at hvis det er rigtigt, at det bliver sådan, at der kommer en betydelig mængde arbejdspladser til Region Syddanmark, så er vi selvfølgelig rigtig glade. Vi tager altid gerne imod nye arbejdspladser, siger Stephanie Lohse.
Derimod må eksempelvis Nordjylland tage til takke med de arbejdspladser, de allerede har i forsvarsregi. Det ærgrer Ulla Astman (S), formand for Region Nordjylland.
- Jeg føler, at der er sket en skævdeling, og jeg føler også, at Nordjylland er blevet snydt, siger hun.
900 afskedigelser er også på vej
Det totale løft på 700 årsværk i Forsvaret kommer dog med en pris. I løbet af det seneste år har Forsvarsministeriet fået lavet en såkaldt budgetanalyse, hvor konsulenthuse i samarbejde med Forsvaret har undersøgt effektiviseringsmuligheder i Forsvaret.
Med den i baghånden er man ifølge udkastet til aftaleteksten, som DR Nyheder har set, enige om, at der i Forsvaret skal reduceres i antallet af medarbejdere fra det nuværende udgangspunkt med næsten 900 medarbejdere.
Men det substantielle løft betyder samtidig, at man vil tilføre forsvaret næsten 1.600 medarbejdere. Derfor vil Forsvaret i 2023, i forsvarsforligets sidste år, stå med omkring 700 flere ansatte totalt set sammenlignet med i dag ifølge det udkast til en aftaletekst, som DR Nyheder har set.
En region som eksempelvis Nordjylland vil dog få del i et antal af de nye arbejdspladser, men på grund af afskedigelser andre steder på Forsvarets tjenestesteder i Nordjylland går det altså lige op, lyder vurderingen ifølge DR Nyheders oplysninger.
Nordjylland fik få nye statslige arbejdspladser i sidste uge
Da regeringen i sidste uge præsenterede et udspil om en ny runde udflytning af statslige arbejdspladser, luftede flere nordjyske borgmestre utilfredshed med, at Nordjylland i deres øjne var blevet overset.
Region Nordjylland var nemlig den region uden for Region Hovedstaden, der med 399 nye statslige arbejdspladser fik færrest.
Og når man i Nordjylland ikke får del i de nye arbejdspladser i Forsvaret, så er det skuffende, mener Ulla Astman, formand for Region Nordjylland.
- Jeg synes jo nok, at vi er blevet forfordelt i det, der har været, og – ja – snydt i forhold til, at man siger, at man vil bruge det her til at sikre vækst, balance og udvikling i Danmark. Det synes jeg ikke, at man gør med den fordeling, der er foretaget.
Det nye forsvarsforlig ventes præsenteret inden længe. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke ønsket at kommentere historien, fordi der endnu ikke er et forsvarsforlig på plads.