Sundhedsminister afviste at kende til manglende lovhjemmel: Regeringen var nødt til at reagere

Sundhedsministeren beklagede ligesom statsministeren forløbet i forhold til aflivning af mink.

Magnus Heunicke svarede på kritiske spørgsmål i mere end to timer langt samråd. (Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR)

Beslutningen om at alle mink - syge som raske - skal aflives grundet frygt for muteret coronavirus har vist sig at mangle lovhjemmel og dermed være grundlovsstridig. Men vidste regeringen det, da man tog beslutningen?

Det og meget mere skulle sundhedsminister Magnus Heunicke (S) her til eftermiddag svare på i et hastesamråd.

Samrådet kom i forlængelse af en dramatisk spørgetime i Folketinget, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at beslutningen om at beordre alle mink aflivet var en fejl, og hvor hun beklagede hele forløbet.

Ifølge Mette Frederiksen blev Statsministeriet gjort bekendt med manglen på lovhjemmel i løbet af weekenden, mens hun selv blev det om søndagen.

På hastesamrådet blev Magnus Heunicke spurgt, om han var klar over, at lovgivningen ikke var på plads.

- Jeg vidste ikke, at der manglede den fornødne hjemmel, da vi afholdt pressemøde onsdag og lørdag. Jeg blev gjort opmærksom på problemstillingen, ved at fødevareministeren tog kontakt til ordførerne, siger han.

Spørgsmålstegn ved grundlag

Det var dog langt fra det eneste spørgsmål, som Magnus Heunicke skulle svare på under hastesamrådet, der gik i gang klokken 15.

Især Venstre og resten af oppositionen var spørgelystne, og de mange spørgsmål kan deles op i to grupper:

På hvilket grundlag blev belsutningen taget? Og hvorfor blev data ikke lagt frem med det samme?

Martin Geertsen, der er Venstres sundhedsordfører, var første spørger, der fik ordet. Han stammer selv fra en gård, og han fik da også røde øjne og bævende stemme, da han fortalte om de store konsekvenser, regeringens beslutning har haft for de mange minkavlere.

- Havde den beslutning været truffet på et indiskutabelt grundlag, så havde vi formodentlig ikke siddet her i dag. Men regeringens beslutning er ikke indiskutabel. Tværtimod bliver den diskuteret på alle leder og kanter her i landet og internationalt, siger Martin Geertsen.

Tydelig risikovurdering

Ifølge Magnus Heunicke var grundlaget for regeringens beslutning den risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), som kom i sidste uge.

For det er langt fra nyt, at der var risici ved coronasmitte hos mink. Det har man vidst siden juni, hvor de første coronasmittede mink blev slået ihjel ud fra et forsigtighedsprincip.

I september skriver SSI, at en særlig "minkvariant" af coronavirus har spredt sig. 1. oktober kommer det frem, at omkring 100 nordjyske minkbesætninger skulle aflives grundet coronasmitte på 41 minkfarme.

Magnus Heunicke understregede på samrådet, at risikovurderingen fra SSI har ændret ordlyd fra, at udviklingen af mutationer i mink kan udgøre potentiel fare for folkesundheden til nu at lyde, at det indebærer en betydelig risiko for folkesundheden.

- Statens Serum Institut er altså gået fra at sige, at det kan udgøre potentiel fare, til at konkludere at det indebærer en betydelig risiko. En skærpelse, som regeringen er nødsaget til at reagere på, siger han.

Vil have second opinion

Regeringen og oppositionen er altså langt fra enige om, om grundlaget for aflivningen af mink var på plads, og de er heller ikke enige om delingen af viden.

Under samrådet kritiserede blandt andre Venstres Ellen Trane Nørby, at SSI først i dag har lagt den data frem, som den seneste risikovurering bygger på.

- Ministeren siger, at lørdag deler man lidt viden med WHO, og man laver en taskforce. Først lørdag deler man det i en lille kreds, og man deler ikke data, så man kan få internationale eksperters og førende danske eksperters øjne på de her data i forhold til netop at vurdere risikoen for folkesundhed i Danmark og udlandet, siger hun.

Magnus Heunicke er dog langt fra enig i, at SSI ikke har været gode nok til at give besked til de relevante instanser, for eksempel i WHO og det europæiske varslingsnetværk.

- Det er fuldkommen afgørende i en global pandemi, at alle lande, der støder på nye oplysninger, deler åbent og hurtigt med verdenssamfundet. Det er også afgørende for Danmark, og det syn omverdenen har på os, som et land, der er troværdigt og der hersker respekt om, at vi deler det. Og det er også det, der er sket, siger han.

Regeringen har i dag fremsat et lovforslag, der skal forbyde hold af mink i Danmark frem til 31. december 2021.

Tidligere var planen at gennemføre det som en hastelov tirsdag. Det opgav regeringen og fremsætter altså nu et almindeligt lovforslag.