TIDSLINJE Sådan har myndighederne og Mogens Jensen håndteret mink-smitten

Mutationer af coronavirus har bredt sig blandt mink. Myndighederne har kendt til mutationsrisikoen siden i sommer.

Fra den 7. juli til 1. oktober skulle syge mink ikke aflives.

Da smitten var dalende, og restriktionerne i samfundet lempet i sommer, gjorde myndighederne et fund. På en minkfarm i Vendsyssel i Nordjylland fandt de coronavirus i en minkbesætning.

Siden har smitten bredt sig, og i dag er særligt minkbesætningerne i de nordligste kommuner i landet hårdt ramt.

Her kan du få overblikket over, hvordan smitten blandt mink har udviklet sig.

Juni 2020

Byen Gjøl i Vendsyssel, onsdag den 4. november 2020. Der er mange minkfarme omkring byen, som under hele mink-coronakrisen har stået bag minkfarmerne og støttet dem .Coronavirus har spredt sig hastigt blandt de mere end 1.100 minkfarme i Danmark. Og alle danske mink skal aflives. Især nordjyske minkfarme er hårdt ramt.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Myndighederne finder for første gang smittede mink i Danmark. Der er tale om en besætning i Vendsyssel i Nordjylland, der er undersøgt for coronavirus.

Her beslutter myndighederne at slå dyrene ihjel ud fra et forsigtighedsprincip. Ejerne deltager selv i aflivningen.

Herefter fortsætter fundene af smittede minkbesætninger. Fundene bliver primært gjort i Nordjylland, men også i Vestjylland.

I samme måned finder myndighederne smitte hos lokalbefolkningen i Nordjylland med en variant af covid-19, som er udviklet blandt mink.

7. juli

Regeringen med fødevareminister Mogens Jensen (S) i spidsen laver en ny strategi, der betyder, at smittede minkbesætninger ikke længere skal aflives. I stedet skal overvågningen af smitten øges, og der indføres påbud om brug af værnemidler som mundbind, handsker, håndvask, sprit og tøjskifte på farmene.

Forud for strategiskiftet har Fødevarestyrelsen testet 125 minkbesætninger uden at finde covid-19, skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

4. september

Statens Serum Institut (SSI) skriver i en risikovurdering ifølge Dagbladet Information, at "en særlig minkvariant" af virusset havde spredt sig fra en minkfarm til lokalbefolkningen i Nordjylland og så langt væk som til Bornholm og Kroatien.

Dén variant, som havde spredt sig, var også blevet fundet på de tre minkfarme, som blev konstateret ramt af smitte i juni.

Samtidig fremgår det, at der er fundet en ny variant af coronavirusset hos et barn med tilknytning til én af minkfarmene.

16. september

To uger senere er den nyeste variant fundet hos mennesker og mink på seks minkfarme, fremgår det ifølge Information i en risikovurdering udarbejdet af SSI sammen med Københavns Universitet.

18. september

To dage senere skriver SSI og Københavns Universitet en epidemiologisk udredning. Heri lyder det, at det ændrede virus "potentielt (kan, red.) resultere i, at flokimmunitet ikke kan opstå, og at vacciner ikke vil virke. Derudover er det påvist, at den minkrelaterede virusvariant efterfølgende danner humane smittekæder i samfundet."

23. september

Mogens Jensen bliver ifølge ministeriets presseafdeling orienteret om risikovurderingerne.

1. oktober

Mogens Jensen holder sammen med Kåre Mølbak, faglig direktør i SSI, et pressemøde.

Sidstnævnte siger på pressemødet, at det er farligere at være minkavler end at være ansat i sundhedsvæsenet.

- Vi ved med sikkerhed, at mennesker kan smitte mink, og mink kan smitte mennesker, siger Kåre Mølbak.

Nu skifter strategien igen, og besætningerne skal aflives.

På pressemødet kommer det frem, at op mod 100 nordjyske minkbesætninger skal aflives efter coronasmitte på 41 minkfarme. Samlet set betyder det, at over en million mink skal aflives.

– Det er det eneste rigtige at gøre, selvom det er trist for både dyr og mennesker, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Samtlige 41 besætninger ligger i Nordjylland.

13. oktober

For første gang kommer det frem, at virus-mutationerne kan besværliggøre eller helt fjerne effekten af en kommende coronavaccine. Det fortæller SSI i et interview med DR Nyheder.

- Bekymringen er, at virus muteret i de her mink kommer ud i samfundet og smitter mennesker med en virusstamme, som er ufølsom over for de vacciner, som man udvikler, siger overlæge Anders Fomsgaard.

26. oktober

I et svar til Folketinget skriver Mogens Jensen på baggrund af et svar fra Statens Serum Institut, at "den fortsatte spredning af SARS-CoV-2 blandt mink giver dog anledning til en generel bekymring om yderligere udvikling af mutationer af SARS-CoV-2 i minkbestanden med risiko for fremtidig påvirkning af folkesundheden."

3. november 2020

I en risikovurdering til Sundhedsministeriet konluderer Statens Serum Institut, at "en fortsat minkavl under en igangværende covid-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner."

4. november 2020

Statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 4. november. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Mogens Jensen siger på et pressemøde, at alle danske mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker.

5. november 2020

Borgerne i Region Nordjylland bliver underlagt nye og strammere restriktioner som følge af smitten udbredt fra minkfarme.

8. november 2020

Det kommer frem, at regeringen ved, der ikke er lovhjemmel til at slå alle mink i landet ihjel. I et skriftligt svar erkender Mogens Jensen, at der skal gennemføres en lovændring, før det bliver lovligt.

- Regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt. Regeringen har derfor meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden. Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud, skriver han.

10. november 2020

Mogens Jensen siger, at han ikke vidste, at kravet om at aflive alle mink var ulovligt, da han sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede kravet den 4. november.

- Jeg er ikke på det pressemøde orienteret om, at vi ikke har lovhjemmel. Det bliver jeg først senere på ugen, siger ministeren til TV 2 direkte adspurgt om, hvorvidt han og statsminister Mette Frederiksen (S) var orienteret inden pressemødet.

Samme aften fastholder Mogens Jensen i TV Avisen, at han først blev gjort bekendt med, at alle mink ikke kunne aflives uden en lovændring, i weekenden.

Det kommer også frem, at Mogens Jensens ministerium forventes at have en redegørelse på plads om forløbet om "en uge".

11. november 2020

På et samråd i Folketinget fastholder Mogens Jensen, at han har talt hele vejen gennem forløbet. Ministeren fortæller, at han først "i weekenden" blev gjort bekendt med, at ordren om at aflive alle mink, krævede en lovændring for at være lovlig.

Samtlige borgerlige partier kræver fødevareministerens afgang, mens støttepartierne Enhedslisten og Radikale afventer svar på den undersøgelse, der er igangsat om forløbet.

Artiklen er senest opdateret den 10. november 2020 med den nyeste udvikling.